четвртак, 30. јул 2020.

У последња три дана системом „Око соколово” установљено је 3.740 непрописних заустављања и паркирања

Руководилац Сектора унутрашње контроле Комуналне милиције Ранко Шекуларац рекао је за ТВ Прва да је у последња три дана, не укључујући данашњи дан, утврђено око 3.740 непрописно паркираних возила системом „Око соколово”, што је знатно већи опсег у односу на досадашњих скоро 350 непрописних паркирања које су у једном дану констатовале 17 до 20 патрола.

Шекуларац је објаснио да комунални милицајци, који управљају возилима система „Око соколово”, уколико су у процесу примене овлашћења, могу возило привремено склонити како се не би ометао саобраћај.

– Не може се говорити о бахатом и намерном заустављању на непрописном месту, јер комунални милиционер у примени својих овлашћења није у прекршају у тој ситуацији. Ми указујемо нашим колегама да би требало да таквих ситуација буде што мање, сем у изузетним ситуацијама када су на то приморани. Свакако је недопустиво да, без обзира на то да ли се ради о овлашћеном лицу или било коме другоме, својим заустављањем угрозе друге учеснике у саобраћају – навео је он.

Шекуларац је истакао да су грађани позитивно реаговали на појаву овог система на улицама града, те да је раније било много примедби на функционисање управо ове службе кажњавања бахатих возача.

– У претходним данима добили смо на десетине телфонских позива где су нам суграђани честитали и поздравили ову одлуку и нови систем „Око соколово”. Неки су се интересовали да ли ће возила радити на територији целог града, и на територијама рубних општина, или се примена односи само на 93 наведене улице. Тренутно ће возила бити распоређена на мапиране улице, али смо и у фази разматрања да се возила укључе и на рубне општине и улице које нису мапиране – најавио је Шекуларац.

Говорећи о сивој зони где моторциклисти и скутери могу да се паркирају ван паркинг места, али да притом не угрожавају слободан пролаз, он је навео да су до сада та возила била контролисана сходно одредбама о комуналном реду или јавним паркиралиштима и да ће тако бити и даље, као и да неће бити кажњавани уколико не нарушавају слободу кретања.

– Морамо бити толеранти и свесни смо мањка слободних паркинг места. Ми смо ту да омогућимо лакши живот грађана и да заједно сарађујемо, а не да уводимо репресивне мере. Важно је нагласити да смо на истој страни – рекао је руководилац Сектора унутрашње контроле Комуналне милиције.

Како каже, возила која су тренутно у систему „Око соколово” су поуздана и сигурна за рад, те да уколико се појави потреба, можда ће бити разматрано да се уведу и мања возила у овом систему.

– Овој опреми, софтверу и комуналним милиционерима безбедност може да пружи веће возило, теренско са посебним техничким карактеристикама. Опрема коју возило носи је осетљива и софистицирана и мора да буде заштићена од удара и потреса, а радиће 24 сата. Није поента да се на улицу извезе возило које ће често бити у сервису и неће моћи да пружи услугу за коју је намењено. Најважније је да возило може да пружи пуну услугу грађанима и безбедност патроли Комуналне милиције – истакао је Шекуларац.

Према његовим речима, није сигуран да системи у окружењу који су слични могу да истовремено контролишу неколико комуналних проблема, за шта је намењено „Око соколово”.

– Овај систем који ми имамо је надградив и моћи ће да се користи и за контролу и пријаву проблема који су у надлежности других комуналних служби, као што су рупе на путу, затим део прописног паркирања и достављање података „Паркинг сервису”. Нисам сигуран да су софтвери из окружења у тој мери мултифункционални – закључио је Шекуларац.