петак, 31. јул 2020.

Радојичић: Град спроводи интензивне контроле рада угоститељских објеката

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је за РТС да су надлежне градске службе у ноћи између четвртка и петка контролисале 278 угоститељских објеката, као и да је том приликом издато осам прекршајних налога, док ће два случаја бити решена пред прекршајним судом.

Он је напоменуо да казне за прекршаје износе 30.000 динара за правна лица, док судија за прекршаје може изрећи казну у висини до 500.000 динара.

– Наше службе настављају са теренским радом и ноћас је контролу спроводило пет екипа, међу којима је било 12 припадника Kомуналне милиције, пет људи из Секретаријата за инспекцијске послове, као и двоје из Санитарне инспекције. Током претходних дана разговарао сам и са премијерком Аном Брнабић о ситуацијама у којима су људи пријављивали несавесне власнике угоститељских објеката. У данима викенда (петак, субота и недеља) интензивираћемо контроле, а данас ћу имати састанак са људима из Комуналне милиције и Секретаријата за инспекцијске послове, што је уобичајена пракса током епидемије, и наставићемо да се договарамо о томе како на најбољи начин да одговоримо свим изазовима који нас очекују – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, градска инспекција пре свега контролише радно време, док је контрола ношења заштитних маски у надлежности републичке Санитарне инспекције, која се такође налази у екипама које спроводе контгролу.

– Није могуће спровести контролу над сваким угоститељским објектом у току сваке вечери, с обзиром на то да је у Београду потребно контролисати око 2.500 објеката. Желимо да пошаљемо јасну поруку да нема заштићених и повлашћених. Током последњих дана фокус контроле био је на централним деловима града, али ће у наредним данима и сви остали бити под лупом. Имамо информације да постоје објекти који не поштују прописано радно време у Сремчици и Обреновцу, што ће свакако бити проверено – додао је Радојичић.

Када је у питању ношење маски у тржним центрима, Радојичић је рекао да власници локала и запослени такође упозоравају посетиоце о ношењу маски.

– Што се тиче јавног превоза, мислим да велика већина људи поштује мере које је прописао Кризни штаб и да ту тренутно немамо већих проблема. Резултати тренутно говоре да се крива заравњује и имамо нешто мањи број заражених, што је доказ да мере дају резултате. Борба за ковидом-19 траје већ пет месеци и природно је да свакоме понекад падне концентрација, али је важно да константно скрећемо пажњу на превентивне мере. Ту смо да подижемо свест људи, али уколико је потребно и да кажњавамо. Фокус је тренутно на личној одговорности јер тренутно не постоје планови за било какво ограничавање кретања. Пред нама је викенд током којег нас очекује топло време, али је без обзира на то порука за суграђане да се друже, пре свега у кругу породице, а да у свакој ситуацији где постоји контакт са непознатим људима користе заштитне маске и другу опрему, како због себе тако и због других – поручио је Радојичић.

Говорећи о евентуалној вакцинацији, градоначелник је изразио мишљење да ће вакцина свима донети мир и додао да са посебном пажњом прати вести на ту тему.

– У овом тренутку између 160 и 200 лабораторија ради на развоју вакцине. Око 25 лабораторија је достигло фазу у којој се раде испитивања на људима, а у четири случаја испитивања су одмакла прилично далеко. За вакцину је важно да буде доступна, али у овом тренутку тешко је проценити када би вакцина могла да буде званично у употреби. Важно је да се људи вакцинишу и против грипа. Током последњих година, када сам се искључиво бавио лекарским послом, дешавало се да често обољевам од грипа, али после вакцинације нисам имао тај проблем. Вакцинација би свакако обезбедила један мирнији период за све нас, али је у овом тренутку ипак тешко проценити када би требало да нам вакцина буде на располагању – закључио је Радојичић.