петак, 31. јул 2020.

Завршена обнова два павиљона „Букуље” у Аранђеловцу

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак обишао је данас реновирани објекат Центра дечјих летовалишта „Букуља” у Аранђеловцу. У обнову овог центра уложено је око 48 милиона динара чиме су капацитети одмаралишта сада повећани за око 50 одсто.

– Овај објекат сада може да прими више од 200 гостију. Због епидемије и неопходних мера немогуће је да ради у пуном капацитету овог лета, али у наредним годинама ће се тек вратити улагања – рекао је Гак.

Он је истакао да је само у последњих годину и по дана Град Београд у објекте ЦДЛ-а уложио око 85 милиона динара, као и да је у плану даља обнова свих смештајних капацитета намењених пре свега деци, која су најчешћи гости овог центра.

– Већа улагања су логичан следећи корак након што смо пре неколико година започели рационализацију пословања Центра дечјих летовалишта „Букуља” у Аранђеловцу која је укључивала бољу организацију, промоцију и обнову – рекао је Гак.

Он је истакао да ова установа има велики потенцијал а да су први резултати њеног опоравка већ видљиви. За само неколико година приходи ЦДЛ-а вишеструко су увећани будући да су у 2014. години износили око 280 милиона динара док је прошле године ЦДЛ приходовао више од 510 милиона динара, што је раст прихода од 82 одсто који представља велики успех.

– Планирамо даљи развој овог центра и за даље радове и обнову осталих објеката планирана су улагања у приближној вредности од 200 милиона динара. Протеклих година је у Центру „Букуља” на рекреативној настави било више од милион и по деце, школског и предшколског узраста и наставићемо да проширујемо капацитете – рекао је Гак.

Директорка Центра дечјих летовалишта Тања Сантрач објаснила је да су у „Букуљи” санирана и адаптрана два павиљона, која су опремљена новим намештајем и неопходном опремом, те да је објекат примио и прве госте након реновирања.

– Деца воле да долазе овде, у свим објектима ЦДЛ-а тренутно борави 320 деце, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Сви објекти функционишу без проблема уз коришћење заштитне опреме у затвореном простору, поштовање дистанце и свих осталих мера – рекла је Тања Сантрач.

Она је рекла да је ЦДЛ склопио и споразум са Министарством унутрашњих послова и Поштама Србије о боравку њихових запослених са породицама у објектима овог центра.

– Ово је година када је безбедније одмарати се у Србији и када се, пре свега, мора показати одговорност, па позивам све да обиђу наше објекте – рекла је Тања Сантрач.

Она је објаснила да ЦДЛ има капацитет од око 1.500 места на шест локација – „Митровац” на Тари, „Станишинци” на Гочу, „Букуља” у Аранђеловцу, „Рудник” на Руднику, „Стеван Филиповић” на Дивчибарама и „Шупља стена” на Авали.

Како је најавила, следећа већа улагања су реконструкција објекта на Руднику и два павиљона у Митровцу на Тари.

Центар дечјих летовалишта и опоравилишта Града Београда је специјализована, наменска дечја установа, основана 1956. године. Објекти којима располаже овај центар су наменски грађени за боравак деце.