четвртак, 6. август 2020.

Радојичић: Епидемиолошка слика је боља, време је да разговарамо о почетку школске године

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је за Радио-телевизију Србије да је време за разговор о поласку у школу и да је епидемиолошка слика последњих дана боља, али и истакао да је веома важно да деца и школско особље у потпуности поштују све мере које прописује Кризни штаб.

Радојичић је истакао да је квалитетно образовање један од најважнијих чинилаца успешности друштва и нагласио да 1. септембра у први разред креће 16.500 малишана.

– Ресорно министарство, Град Београд и ја, као градоначелник, даћемо све од себе да ђаци имају што боље услове за почетак школске године. Епидемија ће сигурно имати своје флуктуације, а здравствени систем је показао да је флексибилан и да може да се прилагоди различитим околностима. Верујем да ће образовни систем бити организован на сличан начин од 1. септембра. Родитељима поручујем да ћемо се сигурно адекватно припремити, као и да ћемо сарађивати са њима уочи почетка нове школске године. О актуелној епидемиолошкој ситуацији требало би да родитељи разговарају са децом, да им својим примером показују како да се штите, носе маске и одржавају дистанцу. Као дечији лекар знам да ће деца, уколико им се приђе на прави начин, сигурно добро разумети све што им се каже. Веома је значајно да деца носе маске у школи, да групе са децом буду мање, а да се акценат стави на ђаке који похађају прва четири разреда, јер су они најосетљивији и захтевају највише пажње – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, од почетка епидемије на одељењу педијатрије болнице „Драгиша Мишовић” лечено је 298 малишана који су се заразили ковидом-19.

– У складу са глобалним подацима и трендовима, деца су старосна категорија која је најмање погођена вирусом корона будући да се проценат у односу на број укупно оболелих креће између два и три. Деца која оболе углавном имају лакше клиничке слике, а чак и у случајевима када дође до тежих ситуација, деца се брже опорављају од одраслих. У Тиршовој смо до сада имали тридесетак случајева, док се тренутно троје деце заражене вирусом корона лечи у овој установи. Имамо неколико случајева ковид-позитивних пацијената и у Институту за мајку и дете, али се и тамо лечење обавља без већих проблема – закључио је Радојичић.