субота, 8. август 2020.

Радојичић: Београд упркос вирусу корона добро функционише, промене у организацији и начину функционисања престонице

Град Београд од појаве вируса корона функционише као да проблем не постоји јер иза свега тога стоји око 18.000 људи који раде у градским предузећима, као и око 2.500 људи у Градској управи. Управо они омогућавају да град добро функционише и у овако тешкој ситуацији, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за ТВ Прва.

– Није се променио резултат и оно што пружамо грађанима, али су се променили организација и начин функционисања. Одношење смећа, послови у вези са водом, струјом, градским превозом, комуналним услугама у граду се све време обављају и морамо признати да нисмо имали већих проблема. Ти људи се жртвују, не толико као лакари и здравствено особље, али омогућавају да град функционише и дају свој велики допринос – истакао је градоначелник.

Он је рекао да епидемија вируса корона има своју динамику, те да је већ у марту било јасно да нас ипак очекује друга фаза или други пик.

– Чињеница је да ће све земље проћи кроз сличне фазе, само је питање пре или касније и да ли ће та фаза бити са већим или мањим пиком. Београд и Србија су претходних седмица имали скок позитивних, велики број заражених, као и тешких форми болести. Како смо видели претходних дана, фаза смиривања је почела и мислим да можемо рећи да је у овом тренутку епидемија под значајном контролом у Београду и Србији. Живот нам је увелико промењен, са короном морамо живети, нема паузе. На дневној бази морамо процењивати ризике за ситуације у којима ћемо бити, од радног места, одлaска у ресторан или на неки на догађај – казао је Радојичић и додао да велики број људи поштује епидемиолошке мере, али да има и оних који се не придржавају тих савета.

Он је навео и то да угоститељи и хотелијери трпе последице овог вируса и да је један од циљева да наше суграђане усмеримо на домаћи туризам.

– У Београду има много лепих места, само 12 језера има Београд, а и приградске општине имају велики туристички потенцијал. Помоћи ћемо угоститељима и туристичкој грани наше привреде, али водићемо рачуна и о економском делу. Сигурно је да је ово за Град Београд, као и за цео свет велики ударац. У складу са републичком, и град води одговорну политику, тако да ћемо водити рачуна и о овој грани индустрије – навео је Радојичић.

Говорећи о новом систему „Око соколово”, градоначелник је истакао да није поборник казни, али да су оне неминовне.

– Овим системом контролисања људима се шаље порука да не могу да се понашају бахато. Од 10. августа ће почети кажњавање. На овај начин се елиминише могућност утицаја на људе који кажњавају, софтвер нема емоције и нема опције да неко може да направи интервенцију у смислу некажњавања. Није поента у кажњавању, већ да се људи науче да се не понашају бахато – нагласио је Радојичић.

Он је навео да је екологија у фокусу његовог интересовања, те да је и велики изазов за Београд. 

– Размишљамо о томе и постављамо базичне принципе који ће променити Београд у смислу да он буде еколошки много бољи и да постане зелена престоница, као и пример другим градовима у том сегменту. Колико год то некада деловало немогуће, дубоко сам уверен да ћемо то урадити и поставити добре основе, а да ће неко и у будућности све то моћи да реализује. Слично је било и са Тиршовом. Када сам кренуо да причам о новој згради, људи нису делили моју сигурност у реализацију тог пројекта – рекао је Радојичић.

Градоначелник је такође реако да нико неће нанети штету Кошутњаку и да је он наше благо. 

– Постоје процедуре – републичке и градске институције дају своје мишљење и све се ради транспарентно. Грађани могу да дају своје сугестије, што су и урадили. Сви смо ту на истом путу – казао је градоначелник.

Говорећи о реконструкцијама улица Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона и Цара Душана, напоменуо је да у Београду има 1.000 градилишта, а да 90 одсто њих функционише добро, као и да се поштују рокови.

– Због суграђана који живе на том потезу, посебно сам се ангажовао да радове убрзам, али када је почело откопавање, били смо изненађени јер ту ништа није рађено 50 година. Координација радова постоји и у овом делу године важно је да се ради јер су мање гужве – навео је градоначелник Радојичић.

Он је рекао да 15. августа почиње монтажа споменика Стефану Немањи и истакао да се ради о веома лепом простору, те да ће Београд имати три велика трга.