понедељак, 10. август 2020.

Весић: Од данас почиње наплата казни у систему „Око соколово”

Од данас више нема бахатог паркирања у Београду, бар не у најпрометније 93 улице којима иде јавни превоз а који је покривен системом „Око соколово”, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

– Сви смо били сведоци претходних година како су се узурпирале трамвајске шине, како су бахати возачи стајали у жутим тракама и паркирали се на пешачким прелазима. Начин на који су се понашали није нормалан и отежавао је не само функционисање јавног превоза већ и других служби у граду. То је разлог зашто смо увели систем „Око соколово” – подсетио је Весић.

Он је нагласио да је данас истекао рок од две недеље, када је у фази тестирања, прве недеље било снимано стање и објављиван број учињених прекршаја, док су се у другој недељи слала обавештења са фотографијом онима који су били у прекршају, са молбом да убудуће прописно паркирају своја возила.

– Мислим да смо били и више него довољно толерантни према бахатим возачима и да смо им дали шансу да се навикну на нови систем. Од данас, они који се непрописно паркирају у ове 93 улице плаћаће казне. Имамо четири врсте казни: од пет, 10, 15 и 25.000 динара. Пет хиљада је непрописно паркирање које иначе не покрива „Око соколово”, већ саобраћајни и комунални милиционери, десет хиљада платиће се у оквиру система „Око соколово” уколико неко паркирањем зауставља јавни превоз, а ако неко то уради у жутој траци, на трамвајској баштици или пешачком прелазу биће кажњен са 25.000 динара. Такође, ако се неко паркира у парку, на зеленој површини која је одређена као парковска површина, платиће казну од 15.000 динара. Сви који направе прекршај добијају обавештење по коме у року од осам дана могу да се идентификују и дају доказ да они нису возили аутомобил или да плате 50 одсто казне, чиме признају да су возили аутомобил. То значи да тек после осам дана тече њихова обавеза да плате казну и то је апсолутно по закону – казао је Весић.

Он је апеловао на све возаче да се у ове 93 улице нико не паркира у жутим тракама, да не покрива пешачке прелазе или зауставља јавни превоз, јер то је нешто што отежава живот свим грађанима. 

– Град мора да функционише и зато улице морају да буду проходне. „Око соколово” не покрива мале, бочне улице или блокове између стамбених зграда. Изабрали смо само најважније улице којима иде јавни превоз, значи тамо где је најургентније. На тим местима нема оправдања када неко стане у жуту траку и заустави аутобус или се паркира на трамвајску баштицу и тако направи ред трамваја зато што је отишао да једе. Посебну пажњу ћемо обратити на Булевар краља Александра, Београдску улицу, где је хаос са паркирањем због неколико продавница брзе хране, као и у Маршала Толбухина, бившу Улицу Гоце Делчева, и Француску. То су улице које ће бити под посебним третманом, јер је ту заиста највећи хаос. Прођите булеваром и у сваком тренутку ћете видети између десет и 15, а можда и 20 непрописно паркираних аутомобила. То није нормално и не сме да се дешава. Нема више бахатог паркирања у Београду, знаће се ред – закључио је Весић и позвао све који су то до сада радили да више не раде, јер ће на тај начин избећи казну а и допринеће граду да боље функционише.