понедељак, 10. август 2020.

Од сутра интензивније мере сузбијања одраслих форми комараца

Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа” од сутра креће са интензивнијим мерама сузбијања одраслих форми комараца уређајима са земље и река, а 13. и 14. августа поново ће бити ангажована авијација за спровођење мера из ваздуха, саопштено је из овог предузећа.

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић је рекао да је интензивно спровођење мера једини начин да се смањи могућност појављивања комараца заражених грозницом вируса Западног Нила.

– Иако до сада нисмо регистровали заражене комарце, ситуација може сваког дана да се промени, због чега се не опуштамо и свакодневно спроводимо све неопходне мере. Од сутра ће мере бити још интензивније, јер смо, упркос кашњењу испоруке 18 нових уређаја који треба да стигну из Кореје, успели да обезбедимо десет уређаја који ће нам служити док испорука не буде завршена. На располагању ће бити 78 екипа које ће у складу са потребама и резултатима мониторинга бити ангажоване у три термина предвиђена за сузбијање комараца са земље и река. Поред тога, у четвртак и петак, подршку екипама на земљи даће и авијација, када ћемо мере спроводити истовремно са земље и из ваздуха – истакао је Попадић.

Он је објаснио да се уз помоћ авијације стиже до зелених површина које су неприступачне уређајима са земље и река. 

– Иако смо у претходном периоду спроводили свакодневне мере сузбијања, што је резултирало значајним смањењем броја комараца, данас је другачија ситуација и на девет локација у Београду број ових инсеката почиње да расте. Локације где је уочен благи пораст комараца су Ковилово, Врбовско, Дунавац, Прелив, Бесни фок, Широка греда, Падинска скела, Земун Прегревица и Ушће. Иако пораст броја комараца није забрињавајући, још интензивнијим мерама покушаћемо да спречимо да дође до озбиљнијег пораста броја комараца. Зато апелујем на пчеларе да наредних дана пажљиво прате локације и термине када ће се третман сузбијања комараца спроводити, јер иако биоциди које користимо нису штетни по људе и животиње, пчеле спадају у осетљиву групу инсеката, а њих морамо заштити у што већој мери. То можемо само уз помоћ одговорних пчелара – нагласио је Попадић. 
Екипе овог предузећа сузбијаће комараце са земље и река вечерас од 19 до 24 часа на локацијама: Бањичка шума, СП „Јајинци”, на гробљима Централно, Ново бежанијско, Збег и Лешће, затим Ритопек, Винча, Гроцка уз Дунав, Ада Циганлија, Макиш, Остружница, Умка, Руцка, насип од Блока 45 ка Остружничком мосту, Виноградска, блокови 44, 45, 70 и 70а, Ледине 1, 2 и 3, Сурчин 1 и 2, Бањица, Јајинци 1, 2, 3 и 4, Кумодраж село, Велики Мокри Луг, Мали Мокри Луг 1 и 2.

Суграђани сваког радног дана од 7 до 15 сати могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца позивом на бесплатан број телефона 0800-000-807 или путем електронске поште на адресу: ekologija@gradskacistoca.rs