понедељак, 10. август 2020.

Београд ће одати пошту лекарима преминулим од ковида-19

Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда 5. августа пристигла је иницијатива Лекарске коморе Србије да се именују улице у Београду по проф. др Радану Џодићу и проф. др Драгану Марковићу, еминентним стручњацима, који су преминули од последица вируса корона.

Председница Комисије Андреа Радуловић је у одговору Лекарској комори Србије навела да би именовање улица по проф. др Џодићу и проф. др Марковићу био чин одавања почасти свим лекарима који су изгубили животе од последица вируса корона. Она је истакла да то мишљење деле и чланови Комисије за споменике и називе тргова и улица, као и одборници Скупштине града, али пратећи и поштујући досадашњу праксу у раду Комисије, неопходно је да се именовања делова града, као и подизања споменика чине са одређене историјске дистанце. Због тога је неопходно да прођу минимум три године од нечије смрти, како би се иницијатива нашла на дневном реду Комисије, а затим Скупштине Града Београда, као што је то био случај за патријарха Павла, Велимира Бату Живојиновића, Драгана Николића и остала велика имена која су оставила траг у историји наше престонице.

Она им је захвалила на поднетој иницијативи, која ће бити узета у разматрање и усвојена чим се за то створе неопходни услови. Захвалила је и у име свих Београђана нашим највећим херојима, лекарима и медицинском особљу, који се свакодневно боре за животе грађана. 

У одговору је позвала Лекарску комору Србије да поднесе и друге предлоге, јер је у прошлости било и других лекара који су својим радом, хуманошћу и делима заслужили да их се Београд сећа.