четвртак, 13. август 2020.

Сихронизовано запрашивање комараца са земље и из ваздуха

У складу са резултатима мониторинга који говоре о благом порасту броја комараца на само неколико локација у Београду, Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа” вечерас ће спроводити синхронизовану акцију сузбијања комараца са земље и из ваздуха, саопштено је из ЈКП „Градска чистоћа”.

Иако се ради о минималном порасту броја комараца на девет локација у Београду, акција синхронизованог сузбијања спроводи се са циљем спречавања значајнијег пораста броја ових инсеката, а тиме и смањења могућности појаве комараца заражених вирусом грознице Западног Нила.

Директор овог предузећа Марко Попадић рекао је да су одлуку о синхронизованом запрашивању комараца донели јер желе да спрече да се број комараца повећа, а самим тим и ризик од појаве заражених инсеката. 

– Третман комараца из ваздуха синхронизован са третманом са земље се до сада показао као изузетно делотворан. На тај начин у веома кратком временском року третманом обухватамо велике површине и резултати су приметни готово одмах – навео је Попадић и подсетио пчеларе да у терминима када се спроводи сузбијање комараца, како уређајима са земље и река тако и из ваздуха, пчеле затворе у кошнице и не пуштају их на испашу како би оне биле безбедне.   

Авио-третманом, који ће спроводити шест авиона ЈАТ привредне авијације, обухватиће се површина од 12 хиљада хектара. Полетање авиона планирано је за 18 часова са Аеродрома „Лисичји јарак” у Падинској скели, а авиони ће надлетати локације  Дунавац, Оповачки пут, Врбовски, Бесни фок, Широка греда, Падинска скела, Ковилово, Јабучки, Глогоњски рит, Блок Бранка Момирова, Јојкића Дунавац, насип од Панчевачког моста ка Црвенки, Црвенка, Велико ратно острво, насип од Панчевачког моста ка Малом рају, Мали рај, Бела стена, бара Рева, насеље Заге Маливук, Ритопек, Гроцка, Брестовик, Баткова ада, Грочанска ада, Aвала, Зуце, Пиносава, Бели поток, Ада Циганлија, Ада Међица, Макишко поље и Остружница. 

Екипе које ће спроводити сузбијање комараца са земље на терену ће бити од 19 часова и третирати површине на локацијама Котеж 1, 2 и 3, Борча 1 и 2, Мали Збег, Борча преток, Борча греда, Пут за Овчу 1 и 2, Попова бара 1 и 2, Овча, Падинска скела, гробље Мали Збег, Блок Зага Маливук, Грга Андријановић, Блок Бранка Момирова, Мали рај, Браћа Марић, Умка 1 и 2, Остружница 1 и 2, Винча 1 и 2 и Гроцка 1 и 2.

Од 21 час, сузбијање комараца уређајима са земље обављаће се на површинама Миљаковачка шума, Орловача, Липовичка шума, Рипањ, Шупља стена, Трешња, Заклопача, Врчин, Раља, Поповић, Мала Иванча, Звездарска шума, Ново гробље, Шумице и Забран.