среда, 19. август 2020.

Радојичић: Београд склапа партнерства на путу ка бољим еколошким решењима

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић данас је у Старом двору одржао састанак са амбасадором Словачке Федором Росохом и представницима Програма Уједињених нација за развој (UNDP).

– Поред подсећања на традиционално искрене и пријатељске односе Словачке и Србије, пожелео сам његовој екселенцији добродошлицу у Београд, са жељом да се у престоници врло брзо осети као код куће – рекао је градоначелник.

Званичници су приликом ове посете предали градоначелнику Радојичићу Студију изводљивости о коришћењу соларне термалне енергије за грејање потрошне топле воде у јавним зградама у Београду.

– Морам да нагласим да амбасадор данас у Стари двор није дошао празних руку. Са представницима UNDP-a предао је Граду веома драгоцену студију чијом израдом је учињен први корак ка стимулисању увођења соларних извора енергије. На овај начин би Београд могао не само да оствари уштеде већ и да смањи емисије штетних гасова који имају ефекат стаклене баште и повећавају загађење ваздуха – казао је Радојичић.

Студија је анализирала постојеће стање у девет јавних објеката који имају велику потрошњу топле воде, као и могућност за остваривање знатних уштеда. Извршена је техничка анализа изводљивости и сагледани су финансијски аспекти увођења термосоларних колектора за грејање у три болнице, два спортска центра и четири студентска дома. 

– Велико ми је задовољство што имамо прилику да сарађујемо са госпођом Франсин Пикап, сталном представницом Програма Уједињених нација за развој у Србији. Њена експертиза у области климатских промена изузетно је значајна за проналажење заједничких решења којима ће се ситуација у главном граду додатно побољшати. Ове теме јесу локалног карактера, али наглашавам да су оне глобално важне и од интереса за све учеснике у процесу заштите животне средине – рекао је Радојичић.

Као део борбе против климатских промена, ове године Европска Унија је донела одлуку да до 2050. године буде континент који не користи фосилна горива и да у потпуности пређе на обновљиве изворе енергије. Градови као највећи потрошачи енергије носе велику одговорност да се овај амбициозан план оствари, а Београд као престоница Србије даје свој допринос и прати политику ЕУ. 

– Улагањем у соларне колекторе за грејање топле воде смањили бисмо трошкове за струју у болницама, а уштеђени новац би се касније могао искористити за даље унапређење здравственог система. Економски гледано, отворило би се и ново тржиште за инвестиције у обновљиве изворе енергије у Београду, што би створило и нова радна места – нагласио је градоначелник.

Поред примопредаје студије, на састанку се говорило и о даљој сарадњи у области повећања енергетске ефикасности и смањења загађености ваздуха у главном граду.

– Студију је, као донацију Граду Београду, израдио UNDP уз финансијску подршку Републике Словачке, и на томе смо им веома захвални. UNDP нам помаже у многим областима када је реч о развоју Београда као паметног, урбаног града и зелене престонице. Реализацијом овог пројекта Београд би уштедео доста енергије, али и новца, што би допринело бољем квалитету ваздуха у престоници – закључио је градоначелник Радојичић.