понедељак, 14. септембар 2020.

Радојичић: Тема мобилности је једна од најзначајнијих тема у нашем граду

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је гостујући у Београдској хроници Радио-телевизије Србије да ће сутра ујутру бити одржан састанак Кризног штаба са акцентом на контроли угоститељских објеката и понашања људи у њима.

Он је навео да о динамици епидемије говори стање у региону, те да нема места опуштању.

– Састанку ће присуствовати и припадници Комуналне милиције и инспекције, како бисмо додатно појачали контролу. На улицама 50 одсто људи носи маске, што је за сваку похвалу, а већина људи их носи и у аутобусу. Комунална милиција упозорава и скреће пажњу људима на ношење маске и нису кажњавали оне који то не чине јер нисмо инсистирали на томе, али ако се ситуација погорша инсистираћемо на томе – рекао је Радојичић и додао да су се уведене мере показале добрима, али да је важно да се настави са одговорним понашањем.

Он је нагласио да се у претходном периоду и у току епидемије показало колико је градски саобраћај важан.

– У време највеће кризе и у критичним тренуцима, запослени су показали велики степен одговорности и високу организованост, што је дало резултате. Имамо 1.500 аутобуса на терену. Епидемиолози дефинишу процедуре и у складу са тим се и понашамо. Главни акценат је на контакту и капљичној инфекцији и из тога разлога се аутобуси дезинфикују у складу са епидемиолошким мерама, те сматрам да не постоји велики ризик. Суштина је да носимо маску и држимо дистанцу. То су мере које дају резултате, што показују тренутне бројке – казао је градоначелник.

Исткао је да је тема мобилности једна од најзначајнијих тема у нашем граду. 

– Недеља мобилности обележава се од 2002. године. Мобилност значи да се повећава број аутомобила у свим великим градовима, па тако и у Београду. Београд има преко 600 хиљада аутомобила, а годишње се тај број повећа за 50 хиљада. Акценат је на томе да се више пешачи и возе бицикли. Град Београд планира инфраструктуру у правцу повећања бициклистичких стаза, којих тренутно имамо 100 километара, а циљ је да их имамо више. То је отприлике један одсто, а у наредних пет до шест година очекујемо да то буде четири одсто. До пет километара је можда оптималан начин да се иде пешке, од пет до десет су бицикли, а након тога су превозна средства која најмање загађују животну средину. О овој хијарархији стално треба причати и скретати пажњу, а на Граду је да планира инфраструктуру и да је из године у годину поправља како бисмо направили преокрет на овом пољу – рекао је Радојичић.

Он је навео да је проблем загађења у Београду, али и у региону, стар већ 30 до 50 година.

– Овај проблем се у задње време актуеализовао, што ће допринети његовом бржем решавању. Мобилност је изузено значајна и у време короне смо видели да је ваздух био бољи када су се возила мање користила. Промовисање принципа мобилности је један од аспеката који ће утицати на бољи ваздух у граду. Прошле године је купљено 174 аутобуса и планирамо да се купи још 150, који ће бити по стандардима који неће загађивати животну средину. Око 80 одсто градских аутобуса користи моторе који су прихватљиви за животну средину, стандарда ЕУРО 5 и ЕУРО 6. Од 16. до 22. септембра одржава се недеља мобилности током које ћемо свакога дана кроз различите активности промовисати тему еколошки прихватљиве мобилности – закључио је Радојичић и позвао све Београђане да учествују у овим активностима како би се поправила ситуација и подигла свест људи о овом важном проблему.