уторак, 15. септембар 2020.

Наслеђе и образовање тема овогодишње манифестације „Дани европске баштине 2020”

Манифестација „Дани европске баштине” у 2020. години слави наслеђе и образовање и то представљајући улогу образовања у наслеђу, као и улогу наслеђа у образовању. Од самог почетка образовање представља срж „Дана европске баштине” и чини основу највећег броја догађаја који се сваке године одржавају широм Европе, било да се ради о практичним радионицама за мањи број учесника или је у питању нека велика јавна изложба. Циљ је да се овогодишњом темом „Дана европске баштине” покаже потенцијал наслеђа као оруђа за учење, али и као инспирације за будућност.

Идеја је да се путем овогодишње теме успостави поновна веза са знањем, традицијом или вештинама које су дефинисале наше окружење, место и град, те на тај начин преиспитамо шта би образовање могло да значи за 21. век.

Омладинско позориште „Дадов” учествоваће у манифестацији „Дани европске баштине 2020” изводећи представу „Четири годишња доба” у режији Марка Челебића. Представа ће се одиграти у „Дадову”, у понедељак, 21. септембра у 20 часова.

„Четири годишња доба” (италијански „Le quattro stagioni”) је популарни назив за циклус од четири концерта за виолину и оркестар, дело италијанског барокног композитора и виолинисте Антонија Вивалдија. Дело је написано 1723. године, као део збирке од 12 концерата, а објављен је 1725. године. Ово дело било је популарно нарочито у Француској, а сам краљ Луј XV захтевао је да се један од ових концерата „Пролеће” (La Primavera) изводи специјално за њега.

Замисао је била да представа настане првенствено као комбинација сценског покрета и наративног, пропратног текста. „Четири годишња доба”, која нам је Вивалди подарио, преносимо на сцену као четири еволутивна периода људске врсте, од каменог доба, средњег века, барокног периода дворова, па све до савременог 21. века. Представа је замишљена на начин да комуницира са публиком, невезано од тога на ком подручју се игра – универзалним језиком музике и покрета оживљавамо један пут кроз време и анализирамо где смо ми данас на том путу. Представа настаје као омаж чувеној представи „Дадова” из 1990. године, у режији Горана Головкова, саопштено је из Омладинског позоришта „Дадов”.