уторак, 15. септембар 2020.

Град правовремено обезбедио сву неопходну помоћ геронтодомаћицама, нема заражених вирусом корона

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић одржала је данас радни састанак са геронтодомаћицама радне јединице Стари град и управником Радне јединице „Дневни центри и клубови за старе” Милошем Минићем.

Ресорна секретарка је захвалила геронтодомаћицама јер су, како је истакла, током пандемије вируса корона и ванредног стања непрекидно пружале услуге корисницима.

– Уложиле сте огроман напор и зато велико хвала, јер ваша услуга ни у једном тренутку није била обустављена према корисницима. Такође, хвала и на поштовању свих епидемиолошких мера, што показују и резултати, с обзиром на то да нема заражених ни корисника ни запослених – указала је Станисављевићева.

Она је подсетила да у овом тренутку услугу пружају 483 геронтодомаћице за око 2.100 корисника на недељном нивоу.

– Град Београд је правовремено обезбедио сву неопходну помоћ. Геронтодомаћице су снабдевене средством за дезинфекцију и заштитном опремом, док се услуга обавља према упутствима Градског завода за јавно здравље. За службу „Помоћ у кући” обезбеђено је 5.000 хигијенских маски, 2.640 памучних перивих маски и 92.400 рукавица. За наведене намене је издвојено више од 2.300.000 динара. Такође, набављена су и средства за дезинфекцију руку и површина, као и алкохол. Обезбедили смо и заштитну радну одећу (2.472 заштитна мантила и 618 пари кломпи), за коју смо издвојили више од пет милиона динара – навела је Станисављевићева и додала да је битно истаћи да заштитна опрема остаје у становима корисника.

Геронтодомаћица Биљана Смиљанић је поновила да служба није престајала са радом током пандемије вируса корона.

– Мало смо кориговали услуге, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Битно је да су наши корисници задовољни. Задовољни смо и због нове заштитне опреме коју су нам обезбедили Секретаријат за социјалну заштиту и Град Београд – истакла је Смиљанићева.

Услугу помоћи у кући геронтодомаћице пружају у 14 београдских општина – Врачар, Савски венац, Звездара, Чукарица, Стари град, Палилула, Нови Београд, Вождовац, Раковица, Земун, Младеновац, Сопот, Обреновац и Лазаревац. Геронтодомаћице реализују активности услуге помоћи у кући по акредитованом програму обуке, у складу са индивидуалним планом услуге, поштујући врховни принцип рада „интерес корисника на првом месту”. Уз њихову помоћ корисницима се омогућава да живе у својим домовима (природном окружењу) и учествују у активностима дневног живота.

Помоћ у кући обезбеђује се лицима која услед старости, хроничне болести или инвалидитета имају ограничене физичке и психичке способности да задовоље свакодневне основне личне и животне потребе и обезбеђује се у трајању до два сата дневно по кориснику, три или пет дана у седмици, осим суботом и недељом. Пет дана у недељи помоћ добијају непокретна лица и корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица. Помоћ у кући обезбеђује се пружањем помоћи у задовољавању егзистенцијалних потреба и то: припремања оброка, одржавања одевних предмета и постељине, хигијене стана, загревања просторија, набавке прехрамбених намирница и средстава за хигијену, одвођења корисника до лекара и преузимања рецепата, набавке лекова и обављања других послова, зависно од потреба корисника.