понедељак, 21. септембар 2020.

Весић: „Моје дрво” за све Београђане

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је данас, гостујући у јутарњем програму РТС-а, да Београд у наредних десет дана покреће апликацију за андроид телефоне „моје дрво” како би се омогућило свим грађанкама и грађанима Београда да учествују у пошумљавању нашег града.

– Градска апликација „моје дрво” је андроид апликација која омогућава да сваки грађанин пронађе место на којем је Град планирао да сади дрвеће током године, а садимо око шест хиљада стабала годишње. Свако може да изабере стабло и да путем рачуна за мобилни телефон плати садницу за место које жели. Када будемо засадили дрво, поред стабла ће стајати натпис ко је донирао садњу. Тако сваки грађанин може да има своје дрво и да пружи конкретан допринос озелењавању нашег града. Надам се да ће ову апликацију користити и компаније које би, рецимо за Нову годину, могле да купе својим партнерима дрво уместо поклона који се често праве тако да се због њихове израде секу стабла – рекао је Весић.

Он је додао да ће Град у наредних десет дана представити апликацију која ће бити доступна и активна, те да се то поклапа са 1. октобром када почиње сезона јесење садње.

– Данас је око 16 одсто површине Београда под зеленим површинама, што је један одсто више него 2012. године. Од 2011. године до данас пошумљено је око 900 хектара нових зелених површина у Београду. Тренутно Београд има око 60.000 стабала на три хиљаде хектара зелених површина којима управља. ЈКП „Зеленило – Београд” је за шест година засадило 36.808 стабала, а ове године до јуна је засађено скоро три хиљаде нових стабала – рекао је Весић.

Он је додао да је Град дуж улица са фреквентним саобраћајем, као што су булевари Михајла Пупина, Ослобођења и Војводе Мишића, улице Ушће и Радничка, урадио зелене зидове, дужине 1.572 метра, а постављено је и 4.578 саксија са цвећем.

– Последње четири године само у најужем центру града, на Тргу републике, Обилићевом, Косанчићевом и Топличином венцу, у улицама Краља Петра, Карађорђевој, Балканској и Вука Караџића, на Савском тргу, платоу испред Дома омладине и у Београду на води засађено је 655 нових стабала – прецизирао је заменик градоначелника.