понедељак, 21. септембар 2020.

Весић: У Београду се поштују епидемиолошке мере и то даје резултате

Епидемиолошке мере се у Београду поштују више него у многим другим градовима и то даје резултате, јер имамо много мање заражених него што је то било током пролећа, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на РТС-у.

– Сваког дана контролишемо око 200 ресторана и никада немамо више од пет ресторана који не поштују мере. У градском превозу већина грађана носи маску, а обавеза возача је да их опомене ако то не раде. Ту је важна самодисциплина и да људи сами буду свесни да је ношење маски неопходно зато што тако штите и себе и друге. Све епидемиолошке мере се у Београду поштују много више него у многим другим градовима и то даје резултате, јер имамо много мање заражених него што је то било током пролећа  –  рекао је Весић.

Он је подсетио да у Београду има око 300 припадника Комуналне милиције, што није довољно за један велики град који има више од два милиона становника. 

– У наредних неколико дана расписаћемо конкурс за пријем још 150 комуналних милиционера и први пут ћемо имати комуналне милиционере у приградским општинама. Када је у питању бука, на решавању овог проблема радимо и сигуран сам да ћемо до 1. јуна следеће године и то довести у ред као што смо увођењем система „Око соколово” довели у ред паркирање у центру града где од данас конролишемо 242 улице. Да би се то десило, потребна је измена неколико закона, а пре свега Закона о буци који ће омогућити комуналним мииционерима да имају букомере, апарате величине телефона којима ће на лицу места да мере буку и пишу казне – истакао је Весић.

Када је реч о радовима у Улици цара Душана, Весић је нагласио да се са извођачима састаје сваки дан и да су за кашњење делимично криви. 

– Проблем је што у тој улици ништа није рађено 70 година, тако да нису могли да предвиде шта ће наћи испод земље. Рецимо, у том последњем делу Улице цара Душана није била предвиђена замена канализације, али се то ради. Током ове недеље биће пуштен трамвајски саобраћај према Капетан Мишиној што ће омогућити везу према трамвајском депоу. Током новембра пустићемо саобраћај кроз саму Улицу цара Душана да бисмо у децембру завршили комплетне радове. У међувремену ће бити завршен плато који се ради између Кашанинове, Хиландарске и Улице Џорџа Вашингтона где ће бити постављена и биста Јернеја Копитара – рекао је Весић.