уторак, 22. септембар 2020.

Весић: Нови Дом здравља у Борчи само почетак великих улагања у ово насеље

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, заједно са председником општине Палилула Александром Јовичићем, обишао је данас радове на изградњи новог Дома здравља у Борчи и том приликом изјавио да је то највећи објекат примарне здравствене заштите који се гради, јер има око пет и по хиљада квадрата. Весић је прецизирао да ће објекат бити завршен у јануару идуће године. Објекат ће имати много специјализованих служби, од дечјег одељења до ултразвука, што је и нормално имајући у виду то да овде живи око 150 хиљада грађана који ће сада моћи да остваре већину својих медицинских потреба.

– Ово је само почетак наших великих улагања на левој обали Дунава. Град Београд заједно са Општином Палилула наставља да интегрише леву обалу Дунава у град, како грађани који овде живе не би били грађани „трећег реда”, а што су раније сигурно били. У новембру ће бити расписан тендер за изградњу пречистача за прераду отпадних вода у који ће улазити канализација коју градимо. Тендер за изградњу канализације ће бити расписан у децембру, а очекује се да током јесени распишемо и тендер за изградњу вртића који ће се налазити у близини дома здравља. Припремамо и локацију за изградњу школе – истакао је Весић.

Он је најавио да ће 2021. године почети изградња моста на Ади Хуји, што ће бити још један мост који ће повезивати леву обалу Дунава са другим деловима града.

– У оквиру плана генералне регулације шинских система, планирана је изградња и трамвајске везе између леве обале Дунава и старог дела града. У наредних десетак година овај део града биће потпуно другачији. Неће више бити бесправно, већ насеље у које ће људи долазити са жељом да овде живе, јер ће имати све услове које имају и други грађани Београда. То је веома важно јер је 150 хиљада људи живело без услова које су имали други грађани, а што је недопустиво. Требало је да прође више деценија па да се неко сети и уреди овај део града – нагласио је Весић.

Јовичић је истакао да је задовољан динамиком радова на будућем дому здравља.

– Тридесет година смо чекали на дом здравља чијом ће изградњом бити омогућено да грађани овог дела престонице имају адекватну здравствену заштиту, специјалистичке прегледе, и за децу и за старије. Гледамо да обезбедимо и додатни новац како би део новог простора уредили у дневни боравак за најстарије суграђане. Такође, у наредном периоду предвиђена је и изградња вртића у овом делу Борче – поручио је Јовичић.

Он је истакао да би стари Дом здравља у Борчи могао да буде пренамењен у услужни центар за грађане са леве обале Дунава.

– Наша је жеља да се у том простору налазе службе за легализацију објеката, за издавање докумената, тачније, за све послове које грађани сада обављају у Општини Палилула у Таковској. На овај начин грађани не би више морали да прелазе 15–20 километара, те би послове могли да обаве у насељу Борча, у овом простору који би био центар за Крњачу, Котеж, Падинску скелу и остала насеља у овом делу престонице – указао је Јовичић.

Циљ је, како је нагласио, да институције буду лако доступне и на располагању грађанима.

– Желимо да будемо њихов сервис и да грађанима овог дела града олакшамо функционисање. Такође, жеља нам је да лева обала Дунава постане модеран део Београда, што и заслужује да буде, те да се суштински не разликује од било ког другог дела престонице – истакао је Јовичић и најавио даља инфраструктурна улагања.