уторак, 22. септембар 2020.

Крај акције „Пешачи и рециклирај”

„Пешачи и рециклирај” једна је од акција спроведених у оквиру Европске недеље мобилности заједно са Фондацијом „Рикен”. Слоган овогодишње кампање је „Изабери! Покрени се”, што значи да је сваки дан прилика да направимо здраве и корисне изборе, и за наше здравље и за животну средину.

– Сакупљене лименке из скулптуре у облику троцикла, која се налази на Тргу републике, донирали смо удружењу „Живимо заједно”. Оваква удружења су пример друштвено корисних организација које су изузетно значајне грађанима којима је помоћ најпотребнија – рекла је Катарина Кулић, саветница за екологију у кабинету градоначелника Београда.

Представник Фондације „Рикен” Немања Коматовић истакао је да су сакупљене количине лиминки дониране удружењу „Живимо заједно”.

– Ово удружење је наш дугогодишњи партнер коме смо донирали и новац од сакупљених лиминки. У оквиру кампање Европске недеље мобилности било је још и исцртавање 3Д пешачких прелаза код главног улаза у Зоoлошки врт – рекао је Коматовић и захвалио Граду Београду на реализацији пројекта.

Председник удружења „Живимо заједно” Дејан Козић подсетио је да ово удружење постоји више од 23 године.

– Наше удружење се бави сакупљањем секундарних сировина и имамо више од 300 фирми у које одлазимо по ове сировине. Имамо дозволу Министарства за рециклажу. Прошле године смо били први на конкурсу за пројекат којим смо у пет градова реализовали едукацију и доделили им контејнере да би започели рад попут нашег – рекао је Козић.

Европска недеља мобилности је манифестација коју је 2002. године покренула Европска комисија. Обележава се сваке године од 16. до 22. септембра. Циљ је да се промотивним манифестацијама и спровођењем најмање једне трајне мере одрживе урбане мобилности учини напор да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.