среда, 23. септембар 2020.

Обележавање пет деценија од оснивања Међународног филмског фестивала

Секретар за културу Иван Карл истакао је јутрос за Радио-телевизију Србије да је на данашњи дан основан Фест, када је формиран и први Савет фестивала, односно одбор.

Он је истакао да ће „Фестових 50” бити својеврсни слоган обележавања пет деценија од оснивања и предстојећег 50. Феста за две године.

– Наша жеља је да се одужимо и подсетимо на педесет људи који су, у складу са својим могућностима и позицијама које су имали на Фесту, помагали да Фест постане најзначајнији филмски фестивал не само у Србији него и на простору бивше Југославије. На Фесту ће присуствовати Милутин Чолић, који је оснивач Феста, Милан Вукоса, као и бројни чланови савета, селектори, новинари, филмски критичари, редитељи. Што се тиче гостију који су долазили у историји Феста, великих имена је било и свакако је та листа импресивна. Ове године смо имали Џона Малковича, Косту Гавраса, Дејвида Тјулиса, Џулијана Сенса, Атома Егуана, који су, заиста, и на много већим фестивалима озбиљни гости. Такође смо кроз историју имали и Роберта де Нира, Џека Николсона, Питера Фонду, Монику Белучи и многе друге – рекао је Карл.

Он је нагласио да ће до 50. Феста, који се одржава 2022. године, овај филмски фестивал достићи и до 5.000 филмова и неколико милиона посетилаца.

– Наредни Фест ће бити примерен времену које се одвија. Истакли смо слоган за следећи Фест а то је „Повратак у будућност”. Жеља је да цело човечанство настави тамо где је стало пре короне. Најбитније је да околности буду такве да имамо Фест следеће године. Што се тиче броја филмова, претпостављам да ће их бити нешто мање, али ћемо задржати јединсвени, такмичарско-ревијални програм. У овом тренутку ми се чини да нећемо имати велики број гостију, али ћемо имати адекватне филмове и квалитетан програм – казао је Карл.

Осврћући се на предстојећи Сајам књига, истакао је да је у договору са председником Одбора Душком Ковачевићем донета одлука да се сајам одржи у децембру.

– Београдски сајам је издао саопштење да не постоје услови да се крајем октобра до почетка новембра одржи Сајам књига у оном капацитету на који су се сви навикли. Свакако је то један ризик који нико не треба да дозволи. Када је реч о осталим манифестацијама, попут Радости Европе, имајући у виду да имамо велики број деце из читавог света, није реално да се сада одржи. Одржавање Бемуса и Џез фестивала је такође померено за новембар, односно децембар. За сада програм Бемуса је готов и усудио бих се да кажем да је бољи него прошле године. У случају да корона поново ескалира, фестивал ће се прилагодити тим околностима или ће бити одложен. Исто важи и за Џез фестивал јер је такође међународна менифестација чије одржавање диктирају околности и у Европи и у свету – закључио је Карл.