среда, 23. септембар 2020.

Градоначелник угостио средњошколце, истраживаче културног наслеђа Београда

У оквиру манифестације „Дани европске баштине”, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас у Старом двору ђаке Четрнаесте београдске гиманзије, креаторе сајта који промовише културно-уметничко наслеђе Београда.

У оквиру пројекта који је подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, ученици су од децембра 2019. до јуна 2020. године истраживали мање познате локације у главном граду, а сав прикупљен материјал објављен је на сајту www.beotura.edukacija21.com. Ускоро ће бити покренута и апликација коју ће љубитељи престонице моћи да користе као културно-уметнички водич.

Радојичић је изразио задовољство што су ђаци радили на промоцији 28 објеката и културних целина које су значајне за Београд, а о којима се довољно не говори и не зна.

– Они су посећивали ове локације, фотографисали их, скупљали податке и све то постављали на сајт. На овај начин омогућавају и суграђанима и туристима да виде садржаје на које су они скренули пажњу. Верујем да ће ова група младих људи наставити да ради на овом и сличним пројектима. Важно је да подржимо идеје младих људи и да им помогнемо да их реализују. Деци сам захвалан на упорности и на томе што су препознали и промовишу мање позната културно-историјска богатства нашег града – истакао је градоначелник и додао да ђаци својом енергијом и идејама дају допринос туризму Београда.

Средњошколци су имали прилику да са градоначелником обиђу зграду Старог двора, која, како је рекао, има изузетно богату историју, још од осамдесетих година 19. века.

Софија Јовановић, ученица четвртог разреда гимназије, казала је да учествује у овом пројекту јер се о Београду не зна много тога и навела да свако, а нарочито млади, има право да сазна нешто о мање познатим стварима.

– Допало ми се друштво, заједно стварамо нове идеје, које и реализујемо – поручила је она.

Овај догађај је део манифестације „Дани европске баштине”, чија је овогодишња тема „Наслеђе и образовање – знање за будућност”.

Догађају су присуствовали и представници Секретаријата за привреду.