среда, 23. септембар 2020.

Обележен Дан знаковних језика и Међународна недеља глувих

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је данас на платоу испред Културног центра Београда обележавању Међународног дана знаковних језика и Међународне недеље глувих. Овом догађају, који приређују Градска организација глувих Београда и Културни центар Београда и који се одржава уз подршку Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда, присуствовали си и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, директор Културног центра Београда Александар Илић, представници републичке и градске организације наглувих, представник Културног форума Аустрије Едријан Фејс, као и представница Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић. Међународна недеља глувих ове године траје од 21. до 27. септембра и обележава се под слоганом „Потврдимо вредности права глувих особа”.

Наташа Станисављевић је истакла да се сваког 23. септембра, већ традиционално, из Београда шаље заједничка порука да треба обратити пажњу на проблеме глувих и наглувих лица, те да је то прилика да се представе резултати које је Град Београд постигао у претходном периоду.

– Пре пет година започели смо реализацију великог пројекта под називом „Београд без баријера” којим град чинимо доступним свим особама са инвалидитетом, са жељом да имамо друштво које ће свима пружити једнаке шансе. Већина градских општина данас има индукционе системе за амплификацију говора, који глувим и наглувим лицима помажу у комуникацији, а у 2021. години ћемо те пројекте започети и у центрима за социјални рад – најавила је Станисављевићева.

Она је истакла да се данашњом манифестацијом жели скренути пажња јавности на потребу социјалне интеграције особа са инвалидитетом, као и на неопходну бригу и солидарност друштва са овом категоријом становништва.

– Такође, ово је прилика да стекнемо основна знања из знаковног језика како бисмо могли успоставити комуникацију са нашим суграђанима за које је то једини начин комуникације, да им будемо од помоћи када им је помоћ потребна, али и да учинимо нешто више за себе, да себе испунимо радошћу јер смо учинили нешто за другога. Морамо заједно да градимо окружење у којем свако има иста права и услове за живот – нагласила је Наташа Станисављевић, подсетивши да Градска организација глувих Београда броји 1.200 активних чланова, док у Београду са овим сензорним проблемом живи око 4.000 особа.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић подсетио је на заједнички састанак председника Србије са представницима удружења особа са инвалидитетом и надлежних институција који је одржан 2017. године, а којим су започете суштинске промене у овој области.

– Од 2017. године почели смо ближе да радимо са савезима и удружењима јер су управо они генератори идеја. Треба поменути и проблеме на које наилазимо у заједничком раду и са којима се суочавамо, а то су стереотипи и баријере које постоје у нашем друштву. Зато смо покренули пројекат „Србија без баријера” и биће много пројеката којима ћемо се у будућности бавити. Један од проблема је и образовање и запошљавање, а уколико желимо да будемо друштво једнаких шанси, морамо подсетити да су особе са инвалидитетом по питању радних способности сјајни и вредни. Зато позивам компаније да пруже прилику тим људима јер они заиста вреде – рекао је министар Ђорђевић, изразивши наду да ће Србија по свом односу према особама са инвалидитетом бити пример свим земљама.

Скупу су се обратили и представници удружења глувих и наглувих, Културног центра Београда, као и Културног форума Аустрије, уз заједничку оцену да је знаковни језик основа за комуникацију глувих и наглувих, те да он мора бити промовисан и доступан свима јер омогућава ефикаснију инклузију.

На крају свечаности организовано је дружење са пролазницима и њихово упознавање са знаковним језиком, а посетиоци су имали прилике и да присуствују представи за децу, која је приказана уз употребу знаковног језика.