среда, 23. септембар 2020.

Весић: Педесет плакета заслужнима за педесет година Феста

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и градски секретар за културу Иван Карл уручили су данас у Старом двору плакете поводом обележавања педесет година од оснивања Феста – Међународног филмског фестивала. Обраћајући се присутнима, Весић је подсетио да је на данашњи дан пре педесет година донета одлука дa Београд добије један од својих најбољих фестивала, те да је ово прилика да се сетимо оних људи који су свих ових педесет година дали значајан допринос како би Фест био оно што јесте за културу Београда.

– Заиста је леп гест Секретаријата за културу који је одлучио да поводом педесетогодишњице Феста доделимо педесет плакета онима који су себе уградили у овај фестивал и допринели да он буде овако велики. Ово је прилика да се сетимо и свих оних који данас нису са нама, а који ће макар постхумно добити признање овог града за допринос Фесту –  рекао је Весић.

Он је најавио да ће на седници Скупштине града у октобру бити донета одлука да једна улица у Београду понесе име по оснивачу Феста Милутину Чолићу.

– Исто тако улицу ће добити и човек који је посебно заслужан што је Београд добио Фест, али и манифестације „Радост Европе” и „Бемус” – Милан Вукос, који је био потпредседник Скупштине града. Исто ће бити и са Динком Туцаковићем, а верујем да постоје и многи други којих ћемо се сећати за допринос нашем граду – рекао је Весић.

Весић је најавио да ће ЦЕБЕФ у наредном периоду урадити дигитализацију свих материјала са Феста, које треба сачувати као успомену за неке будуће генерације. 

– Наша је обавеза да омогућимо да сваке године овај фестивал буде све већи и да достигне онај ниво који је имао седамдесетих година. Улажући у Фест, сасвим је сигурно да га можемо поново достићи – рекао је заменик градоначелника. 

У име добитника, присутнима су се обратили Ива, унука Милутина Чолића, као и некадашњи селектор Феста Мирољуб Вучковић. У веома емотивном обраћању, Ива Чолић је подсетила на речи свог деде да „равнодушност некад више боли него сама бол”. 

– Овом плакетом показали сте да нисте били равнодушни и да сте се сетили свих оних који су чинили да Фест пише културну историју Београда некадашње и садашње државе – рекла је она и захвалила у име филмске породице и публике. 

Мирољуб Вучковић упоредио је селектора Феста са јапанским уметником који прави икебане, стварајући нову вредност. 

– У том смислу селектор преписује оно што је природа дала. Селектор Феста је узимао из једног контекста и стављао у други, чинећи све време да Београд буде приказан и поштован на мапи света, не само као фестивалски епицентар већ и као културно догађање – казао је Вучковић.