среда, 23. септембар 2020.

Превентивна улога система „Око соколово”

Најважнија предност рада система „Око соколово” у првих месец дана јесте његово превентивно деловање, с обзиром на то да грађани знају да у улицама које су обухваћене овим системом не могу више бахато да се паркирају, изјавио је вршилац дужности секретара за послове Комуналне милиције Иван Дивац.

Гостујући на ТВ Прва, он је истакао да је велика предност овог система што нема селективног кажњавања, те не постоји могућност да неко у низу од пет непрописно паркираних возила неке казни а неке не, а бахати возачи сада немају са ким да се свађају.

–  Одскоро систем ради и проверу наплате паркинга, односно да ли су послате СМС поруке за ту намену. Важно је нагласити да проблем са паркирањем никада не праве станари већ он настаје када се људи који ту дођу бахато паркирају – истакао је Дивац.

Он је појаснио да у улици у којој је забрањено заустављање и паркирање није дозвољено заустављање возила уз укључена сва четири мигавца и поред тога што је возач у ауту. На местима где је забрањено заустављање и паркирање не сме се ни заустављати ни паркирати, а поступање супротно томе биће санкционисано.

– Систем „Око соколово” је почео са контролом паркирања у 93 улице, затим се тај списак проширио на 120 улица, а од понедељка контролишемо укупно 240 улица. Систем ће се и даље ширити јер нам је циљ да покријемо што више улица, како бисмо грађанима омогућили да користе тротоаре и улице у сврху за коју су и намењени, односно за кретање, а не паркирање, истакао је Дивац.

Он је рекао да се све већи број грађана јавља и пита када ће у њиховим улицама почети да ради систем „Око соколово”.

– Сви који пролазе централним градским улицама, а где већ месец дана овај систем функционише, могу да примете превентивну улогу овог система јер се кршење прописа драстично смањило – рекао је Дивац.

Он је истакао да је софтверско решење овог система производ Града Београда и домаћих компанија, те да постоји велико интересовање других градова у Србији за примену овог система у њиховим срединама.