четвртак, 1. октобар 2020.

Весић: Град Београд наставља да брине о најстаријим суграђанима

Поводом Међународног дана старијих особа, заменик градоначелника Горан Весић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић угостили су данас у Старом двору најстарије суграђане. Том приликом истакли су да данас треба да се подсетимо шта су старији суграђани урадили за наше друштво и на који начин треба да им се одужимо.

Горан Весић је подсетио да је овај дан проглашен одлуком Генералне скупштине Уједињеих нација још 1990. године, те да је данас прилика да се подсетимо шта све чинимо за наше најстарије суграђане који су ово друштво градили. 

– У Београду живи 403 хиљаде пензионера, од чега највише у Новом Београду, њих око 60 хиљада, на Палилули 42 хиљаде, а најмање у општинама Сурчин (око 7.800) и Сопот 3.800. За нас је важно да сваки дан показујемо, а не само данас, да бринемо о нашим најстаријим суграђанима. То смо показали тако што смо у последњих неколико година отворили 12 клубова за сениоре, па их данас у Београду има 32. У те клубове, где се организују различите едукације, долази око десет хиљада сениора који имају могућности да испоље своја интересовања. Сваке године се организују излети, Град Београд заједно са градским општинама издваја скоро милион евра за излете пензионера. Трудимо се да њихово „треће доба” буде онакво какво и заслужују – истакао је Весић.

Он је додао да се у градским оштинама организују волонтерски центри, а један од најбољих примера је онај на Врачару.

– Такав центар ћемо основати и у Старом граду, а затим и у другим градским општинама. То су центри којима сениори могу да се обрате за све што им је потребно, попут тога да им неко донесе храну или их споји са домом здравља уколико је то потребно. Организујемо акције са школама и тако учимо младе да, по потреби, буду на услузи нашим сениорима — нагласио је Весић.

Он је подсетио да је организована и помоћ у кући, и да је ангажовано 609 геронтодомаћица, које опслужују око 2,5 хиљада старијих суграђана.

– Потрудићемо се да обезбедимо већи број геронтодомаћица зато што је потреба за њима много већа, а порастом буџета, Град ће имати више новца за ове намене. Поред тога, емитовали смо и „сениор картицу” која омогућава нашим сениорима попуст у малопродајним радњама. Трудимо се да нашим старијим суграђанима покажемо да су поштовани чланови овог друштва – рекао је Весић, подсећајући да се зрелост једног друштва огледа у односу према најстаријим и најмлађим суграђанима, те да је време да покажемо да смо зрело друштво.

Весић је посебно нагласио да је данашњи дан прилика да се подсетимо колико су најстарији грађани допринели развоју нашег друштва, али и опомена шта још можемо да урадимо како бисмо им се одужили.

Заменик градоначелника је том приликом уручио гостима по примерак „Књиге о Београду”.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да Град Београд са поносом може да сагледа шта је промењено у квалитету живота најстаријих суграђана у протеклих шест година.

– Имали смо један циљ пре шест година, а то је да у свакој општини имамо макар један клуб за најстарије суграђане, место где они могу да се окупљају и да имају све бесплатне активности. Тај циљ смо испунили. Сада у неким општинама имамо по два или три клуба, а следећи циљ је унапређење сервиса помоћи у кући. Радимо на даљем развоју ове услуге, али и новом запошљавању геронтодомаћица – нагласила је секретарка Станисављевић.

Према њеним речима, један од главних циљева у 2021. години је покретање волонтерских сервиса при градским општинама који ће бити намењени најстаријим суграђанима. Они, додала је, треба да буду увек ту за њих, да им пруже помоћ и подршку. 

– Ова година, година пандемије вируса корона, научила нас је шта значи солидарност и међусобна подршка. И у том контексту ћемо подстицати међугенерацијску солидарност и подршку а покренућемо и волонтерске сервисе намењене најстаријим суграђанима при свим градским општинама – навела је секретарка и подсетила да је Међународни дан старијих особа први пут обележен пре тридесет година.