петак, 2. октобар 2020.

Расписан конкурс за избор најбоље идеје за урбане шуме

Секретаријат за заштиту животне средине, у сарадњи са ЈП „Србијашуме” – Шумско газдинство „Београд”, у оквиру пројекта „УРБфорДАН” објавио је конкурс за избор најбоље идеје за урбане шуме под називом „Најбоља идеја за Авалу”. Пројекат Европске уније „УРБфорДАН” тражи креативне идеје за наше урбане шуме, а ограничења за креативност не постоје. Циљ конкурса је да организатор пронађе најбоље идеје за суштински и формални дизајн нових одрживих решења у подручју заштићеног природног добра Авала који ће промовисати њено очување и истовремено створити хармонију и разумевање међу различитим групама корисника.

Као део пројекта „УРБфорДАН”, партнери на пројекту ће подручје заштићеног природног добра Авала, као и подручје Шупља стена, обогатити и опремити предлозима специфичних активности и/или предлозима о урбаној опреми (путоказима, клупама, столовима, сеницима, информативним таблама).

Изградња и трансформација овог простора, некада популарног излетишта, а данас заштићеног подручја, у простор урбане шуме има вишеструки значај за будући развој Београда, као и за квалитет живота, опште здравље и благостање његових грађана и посетилаца. Повећањем обима и квалитета озелењавања и регулисања површинских вода овог простора доприноси се отпорности централне зоне града на климатске промене, за коју је препознато више ризика по јавно здравље и благостање. Успешном применом природом инспирисаних решења истовремено би се унапредио квалитет животне средине и подстакао стратешки развој Београда као здравог и зеленог града.

„Уколико сте љубитељ природе и посебно цените и уживате у сваком делу зелених површина, а имате креативну идеју како нагласити њихову важност за добробит свих нас, како да људи постану свесни њихове рекреативне вредности, ово је савршена прилика да дате свој допринос. Било да сте већ афирмисани у свом послу или не, којег год да сте узраста, аматер или професионалац пејзажно-архитектонских тимова (у интерактивној сарадњи са другим сродним струкама), којег год занимања или интересовања, имате прилику да искажете своју креативност у стварању иновативних и одрживих решења за унапређење квалитета живота и еколошких услова за угодан боравак на отвореном свих суграђана и посетилаца једног посебног дела Београда – заштићеног природног добра Авала, као и подручја Шупља стена”, наведено је у саопштењу.

Учешћем у овом својеврсном такмичењу у креативности и маштовитости, млади професионалци, корисници овог простора и аматери имаће прилику да промовишу свој ауторски израз и стручну способност, али и да се квалификују за стицање значајног искуства у кокреативном дизајну јавних простора Београда.

Конкурс је отворен до 30. октобра 2020. године, што је уједно и крајњи рок за подношење пријава (до поноћи). Резултати конкурса ће бити објављени до 15. новембра 2020, а победници ће путем имејла бити обавештени о резултатима и неопходним детаљима.