четвртак, 8. октобар 2020.

Радојичић у Женеви представио резултате заштите становништва од поплава

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се данас у Женеви са представницима Канцеларије Уједињених нација за животну средину – УНЕП и Канцеларије УН-а за смањивање ризика од катастрофа – УНДРР. У току званичне посете Швајцарској, градоначелник је имао низ састанака са званичницима Уједињених нација, након учешћа на првом Форуму градоначелника 2020, који је одржан у организацији Канцеларије Уједињених нација за економски развој.

– Данас сам на састанку са представницима УНДРР представио резултате Београда у области заштите становништва од поплава, говорећи о катастрофалним поплавама које су 2014. године највише погодиле општину Обреновац. Канцеларија УНДРР тренутно саставља стратегију о употреби решења која користе већ постојеће природне ресурсе у борби против природних катастрофа и санирању последица истих – рекао је Радојичић.

Како је објаснио, Београд има много потенцијала у погледу решења за управљање природним непогодама, а која су не само инспирисана природом већ и у пуном капацитету користе постојеће ресурсе.

– Развој зеленог града је моја визија за Београд од самог почетка мог мандата. Кроз сарадњу и разговоре на оваквим састанцима, све смо ближе конкрентим решењима када је у питању заштита животне средине, али и становништва. Разговарали смо о могућностима и корацима за развој нових пројеката, али и оних на чијем развоју већ радимо са канцеларијом УН-а у Србији – рекао је Радојичић.

Градоначелник се састао и са Бруном Поцијем, регионалним директором за Европу – Канцеларије за животну средину при Уједињеним нацијама. Званичници су разговарали о развијању заједничког пројекта са Београдом како би креирали зелени град.

– Мапирање рањивости, осетљивости и погодних подручја за увођење зелене инфраструктуре је приступ који Београд мора да развија у оквиру концепта зеленог града. Урбане средине се суочавају са изазовима услед њиховог раста и развоја, тако да нам је неопходан плански приступ у креирању одговора на ове изазове – рекао је Радојичић.

Он је додао да је Београд од Уједињених нација препознат као важан фактор у региону у погледу потенцијала и доприноса борби против климатских промена, као што су потенцијалне природне катастрофе. У току данашњег дана биће одржан и састанак са Канцеларијом УН-а за економски развој Европе – УНЕЦЕ.

– Данашња тема састанка биће креирање стратегије за развој паметног града. Умрежавање свих релевантних фактора у борби против проблема модерног друштва, као што су климатске промене, неопходно је како на нивоу држава тако и на нивоу градова. Сарадња са међународним институцијама и размена искуства је кључна за развој метропола какав је и Београд. Веома је важно што Уједињене нације препознају Београд као партнера на путу ка креирању решења за проблеме са којима се суочава цео свет када су у питању климатске промене – закључио је градоначелник.