уторак, 13. октобар 2020.

Радојичић са новом директорком ГИЗ-а о унапређењу сарадње

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се данас са новом директорком Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Даниелом Функе. Званичници су изразили задовољство због досадашње сарадње Града Београда и ГИЗ-а у многим областима развоја цивилног друштва.

Градоначелник је истакао да је унапређење успостављених односа путем многобројних пројеката веома значајно за Град Београд.

– Посебно ми је задовољство што смо имали прилике да разговарамо о потенцијалном проширењу постојећих пројеката у области социјалне заштите, које реализујемо са Немачком организацијом за међународну сарадњу. Са директорком Функе смо разговарали о новим, делотворним решењима која се тичу развоја града као зелене престонице, у контексту потреба његовог становништва и унапређења квалитета живота – рекао је градоначелник.

Како је објаснио, директорка Функе истакла је отвореност у пружању подршке немачког Министарства за економску сарадњу и развој у области израда студија, планирања и примене идеја за побољшање услова живота, посебно социјално угроженог становништва.

– Усагласили смо се да је неопходно унапредити сарадњу у смислу коришћења фондова који су Србији на располагању, како бисмо имали што боље резултате на постојећим пројектима и самим тим отворили врата реализацији нових – казао је Радојичић.

Градоначелник је рекао да је култура немачког народа, која се огледа у прецизном, одговорном и ефикасном приступу раду, драгоцено искуство Београду и Србији у погледу развоја стратегије за планирање и примену решења када говоримо о развоју цивилног друштва и еколошког града. Перспектива за трајно побољшање положаја социјално угрожених група такође је била тема састанка. Говорило се о потенцијалном умрежавању јавних предузећа, општина и ресорних секретаријата како би се покренуо проактивни приступ запошљавања људи којима је отежан улазак на тржиште рада.

– У наредном периоду ћемо дефинисати оквир унапређења будуће сарадње. Говорили смо и о братимљењу Београда са неким од немачких градова, како бисмо покренули што више иницијатива и направили мрежу размене искустава, са циљем унапређења бриге о становништву у условима суочавања са великим изазовима модерног доба, као што су климатске промене и епидемија ковида-19 – закључио је Радојичић.