среда, 14. октобар 2020.

Три најважније манифестације на овогодишњим „Данима слободе”

„Дани слободе”, традиционална манифестација у организацији Града Београда која слави два датума – ослобођење Београда 20. октобра 1944. и 1. новембра 1918. године, ове године замишљени су као десетодневни фестивал позоришта, уличног перформанса, изложби, јавних концерата и изложби на отвореном.

Ипак, због пандемије вируса корона, „Дани слободе” су сведени на три најважније манифестације, које ће на симболичан начин подсетити да и у тешким околностима, какве су овогодишње, морамо да се сетимо наших ослободилаца из два светска рата.

Најпре ће 20. октобра у 14 часова на Тргу републике концерт одржати оркестар, хор и солисти Опере Народног позоришта, под диригентском управом Дејана Савића. Биће то прилика да се подсетимо живота Опере у бурном двадесетом веку, а поводом 100 година од оснивања ове институције код нас. Концерт под називом „Поздрав Београду” организује се само стотинак метара од места где ће се налазити нова зграда београдске опере, те и стога има симболичан карактер. У случају лоших временских услова, концерт ће се одржати у Скупштини града.

Истог дана, 20. октобра у 18 часова на Тргу републике биће отворена изложба „Пут до победе” у сарадњи са Амбасадом Руске Федерације. Изложба је посвећена ослобађању Источне Европе 1944–45. године и сликом ће нас вратити на победоносни пут Црвене армије. 

На истом месту, 1. новембра у 18 часова биће отворена још једна изложба под називом „Лица наших ослободилаца из Великог рата”. Она ће нам донети више од 30 портрета обичних људи, сељака, варошана, ученика који су били учесници Великог рата, а остали су до сада невидљиви и до скоро су се чували само у породичним архивама. Изложба се реализује у сарадњи са организацјом „Албум наших предака”.

Ово су само три од 18 предвиђених догађаја планираних за манифестацију „Дани слободе 2020.” Осталих 15 догађаја, међу којима су јавно играње једночинки „Солунци говоре”, концерт симфонијских обрада партизанских песама у извођењу Оркестра РТС-а, као и прво позоришно извођење драматизације романа „Велики рат” Александра Гаталице, одложено је за наредну годину када ће се стећи услови да се програм манифестације „Дани слободе” одрже у целости.