петак, 16. октобар 2020.

Радојичић: Од јула до данас контролисано 8.000 угоститељских објеката у Србији, од којих је 75 одсто у Београду

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је у циљу спречавања ширења инфекције вируса корона од јула до данас контролисано 8.000 угоститељских објеката у Србији, од којих је 75 одсто у Београду.

Он је истакао да су од прошле седмице интензивиране контроле, а да ће се и следеће недеље то чинити.

– У протеклом периоду велики број људи се придржавао правила и носио маске, али интензивнијом и детаљнијом контролом, са већим бројем људи на терену, верујем да ћемо још повећати тај проценат – рекао је Радојичић за РТС.

Он је прецизирао да сваке вечери кафиће и ресторане у Београду контролише 40 комуналних милиционера, у сарадњи са санитарном инспекцијом.

– Комунални милиционери, у сарадњи са надлежним инспекцијским службама, у среду увече су контролисали 84 угоститељскa објекта у Београду и том приликом написали 11 казни за оне који се нису придржавали и поштовали епидемиолошке мере. Најчешће се ради о непоштовању ограничења радног времена, о томе да се не носе маске и не држи одговарајућа дистанца. На овај начин је један мали број угоститеља који не поштују мере откривен, кажњаван и то је један стални процес. С друге стране, око 30.000 људи ради у овој области и треба водити рачуна и о томе да они задрже своја радна места – навео је градоначелник.

Говорећи о контроли поштовања епидемиолошких мера у градском превозу, градоначелник је најавио да ће следеће седмице контрола ношења маски бити још интензивнија.

– Прошле недеље је спроведена контрола у 171 аутобусу, на шест сатајлишта је написано 15 казни привредним субјектима и 13 физичким лицима. У јавном превозу довољан број људи користи маске, али је неопходно упутити апел да их сви носе. То јесу ризична места и сигурно је да треба посебно водити рачуна. Практично је немогуће да се у возилима држи прописана дистанца и зато је важно да сви носе маске, мада велика већина грађана то и ради. Комунална милиција заједно са инспекцијама, санитарном и туристичком, инсистира да путници ставе маску, или у суптроном да изађу из превоза или добију казну. Детаљнијом контролом, са већим бројем људи који ће бити на терену, наредних дана верујем да ћемо тај проценат људи који носе маске у јавном превозу још повећати – истакао је Радојичић и додао да је, у односу на прошлу годину, у овом периоду број аутобуса на градским линијама повећан за 25, а на приградским за осам.

Градоначелник је истакао да према последњем пресеку броја оболелих од вируса корона, њих 36 одсто је заражено у Београду. Подсетио је да је велики постотак оболелих карактеристичан за велике градове због начина функционисања у тим срединама.

– Када поредимо Београд са другим градовима у Србији, то је један од битнијих параметара, али када поредимо нашу престоницу са другим великим градовима у региону, онда имамо јасан податак да су мере које су предузимане дале добре резултате. Исто треба истаћи да се већина Београђана придржава мера, поготову старији суграђани – указао је градоначелник.

Он се сложио да највећи ризик по ширење заразе представљају окупљања на прославама, свадбама и рођенданима.

– Јавни превоз, угоститељски објекти и шопинг молови нису кључна места где се шири инфекција, већ су то, пре свих, забаве, прославе и рођендани. У малом простору који се не проветрава без маски борави и гласно говори велики број људи. Тада постоји велика шанса да у таквом окружењу неко буде „супер преносилац”, да једна особа пренесе великом броју људи болест у кратком времену, а тада се зараза шири математичком прогресијом на 20, 30 или чак на 50 људи. Београд такве скупове није одобравао и неће у наредном периоду – указао је Радојичић.

Он је подсетио да се крајем пролећа у болници „Драгиша Мишовић” од ковида лечило око тридесеторо деце, док тренутно ниједно дете није на лечењу.

– У ковид амбулантама је било значајније више деце у том периоду, а сада их нема, што говори о примени мера и бољем стању. Један од важнијих фактора који утичу на ситуацију јесу климатке промене и временски услови, те из тог разлога треба да озбиљније приступимо овој ситуацији – указао је први човек престонице.

Када се говори о комбинацији респираторних инфекција или самог грипа са короном, Радојичић је навео да би требало нагласити и тај фактор.

– Ако кијате или кашљете, а имате корону, повећавате ризик ширења, тако да и са тог аспекта гледано, требало би се вакцинисати и водити рачуна о свом здрављу. Вакцинација је веома важна, задовољан сам одговором суграђана, што показује да схватају озбиљност ове ситуације. Морамо изразити захвалност већини која савесно реагује и придржава се савета и инструкција – рекао је Радојичић.

Веома је важно, према његовим речима, стриктно се придржавати мера – доследно и истрајно.

– Потребно је направити баланс између мера које чувају животе и функционисања живота. Из претходног периода, у време пролећа, можемо да закључимо да сада знамо више о вирусу, недовољно, али више. Са друге стране имамо искуство и оно свима нама даје снагу, јер немамо више онај ужасан страх и неизвесност коју смо тада имали. Наш здравствени систем успео је да у изузетно тешким околностима функционише и да се са свим проблемима избори. Сада су отежавајуће околности јесен и зима, изузетно лукав вирус, а са друге стране исцрпљеност људи и медицинских радника. Ако свако од нас да свој допринос, успећемо да се изборимо са вирусом и заједно са вакцином решимо овај проблем – закључио је Радојичић.