петак, 16. октобар 2020.

Весић: За сада није у плану увођење ванредног стања

Епидемиолошка ситуација у Србији је боља него у земљама у окружењу, али то не треба да нас теши јер су границе отворене и само од тога колико ћемо поштовати мере које су на снази зависи да ли ћемо успети да се заштитимо, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ Студио Б. 

– Надам се да већина грађана разуме да је неопходно да се носе маске, а посебно у јавном превозу. Ношењем маски штитимо себе и друге, што је у овој ситуацији неопходно. Такође је важно да се журке не одржавају, да се избегавају већа окупљања, јер је већина новозаражених особа, између 20 и 40 година, била на местима са много људи који нису поштовали епидемиолошке мере – истакао је Весић.

Он је нагласио да, за сада, није у плану увођење ванредног стања, али је подсетио да су нове мере уведене у Француској и да је велики број заражених у Немачкој, Словенији. 

– Морамо да се заштитимо до доласка вакцине или проналаска неког лека који је ефикасан. Немамо други начин него да поштујемо мере. Трудимо се стално да нађемо неки баланс, да људи могу да имају друштвени живот, али морамо да научимо да живимо са вирусом. С друге стране, не можемо да допустимо да привреда стане и урадићемо све по том питању. У угоститељству ради 40.000 људи и важно је да се поштују све мере јер се тако чувају радна места. Подсећам да су у Лондону затворени сви ресторани, у Бриселу на две недеље сви кафићи и барови, а такође и у Риму и Паризу – нагласио је Весић.

Он је посебно истакао важност ношења маски у јавном превозу и додао да се тренутно на улицама Београда налази 1.641 возило.

– Није могуће да инспекција и контрола уђу у свако возило, ресторан или кафић. То значи да је на нама да се чувамо. Велики број људи се јавио на број Министартва здравља да пријави кршење епидемиолошких мера и мислим да је то сасвим нормално, јер сви треба да учествујемо у спречавању ширења заразе како бисмо се што пре вратили нормалном животу – закључио је Весић.