петак, 16. октобар 2020.

Одржана радионица о климатским изазовима

Консултативна радионица о климатским изазовима, под називом „Грађани и надлежне институције заједно у климатској акцији у Београду”, одржана је данас у Градској управи Града Београда. Учесници ове радионице су истраживачи и представници пројекта TeRRIFFICA (Territorial RRI Fostering Innovative Climate Action) и чланови Градске управе. Циљ радионице је да се подстакне дијалог између свих страна и укаже на значај климатских промена приликом организовања будућих активности Града Београда.

Секретаријат за заштиту животне средине је 2015. године сачинио стратешки документ, који је верификован на Скупштини Града Београда, то јест Акциони план адаптације на климатске промене Града Београда – рекла је подсекретарка за заштиту животне средине Јасмина Маџгаљ

– Овај план доноси низ мера и активности у циљу смањења утицаја климатских промена на урбану средину. Истраживања су показала да је Београд осетљив на климатске промене. Из тог разлога је Секретаријат за заштиту животне средине сачинио низ пројеката који се односе на мере умањења утицаја климатских промена. Сачинили смо пројекте који се тичу енергетске ефикасности и угасили смо 30 котларница на територији Београда – рекла је подсекретарка Маџгаљ.

Она је подсетила и на пројекат који се односи на водотокове другог реда а који има за циљ смањење последица бујичних поплава. 

– Поносни смо и на Стратегију пошумљавања из 2011. године. У оквиру ове стратегије сачињено је доста пројеката везаних за озелењавање Београда. Ове године је градоначелник Београда Зоран Радојичић потписао Споразум градоначелника који предвиђа да се до 2030. године загађење ваздуха смањи на 40 одсто. Секретаријат за заштиту животне средине је са Центром за промоцију науке направио интересантан пројекат који ће допринети смањењу утицаја климатских промена на средину – казала је Јасмина Маџгаљ.

Вршилац дужности директора Центра за промоцију науке Марко Крстић је истако да ова институција има за циљ да пронађе место науке у друштву, али и да укључи грађане у све процесе истраживања.

– Пројектом TeRRIFFICA представљамо неке сегменте и акције које су урађене у току пројекта. Улога грађана у процесу истраживања и научном процесу огледа се у једном од првих пројеката, а то је „Citizens and science”. Овај пројекат је усмерен на борбу против климатских промена у којој грађани имају важну улогу, јер доносе идеје за решење, пре свега, локалних проблема – казао је Крстић.