четвртак, 22. октобар 2020.

Обележена 91. годишњица од оснивања ЈКП-а „Зеленило – Београд”

Поводом обележавања 91. годишњице од оснивања, ЈКП „Зеленило – Београд” је у Пионирском парку и ове године на дар Београђанима засадило вредну садницу, која се не може често видети на зеленим површинама, саопштавају из овог градског предузећа.

Садницу је, заједно са генералним директором ЈКП „Зеленило – Београд” Слободаном Станојевићем, засадила директорка Института за онкологију и радиологију Србије проф. др Даница Грујичић.

Генерални директор ЈКП „Зеленило – Београд” је рекао да је у протеклој години борба за здравље била у првом плану и да му је велико задовољство што садницу поводом Дана предузећа ове године сади заједно са проф. др Даницом Грујичић. Истакао је да се предузеће борило са епидемијом на све доступне начине, те да се нада да ће се ова ситуација завршити и да ће „Зеленило – Београд” успешно наставити да се развија у наредним деценијама.

Проф. др Даница Грујичић је директору и запосленима у ЈКП-у „Зеленило – Београд” честитала Дан предузећа и истакла да јој је велика част да засади садницу у Пионирском парку. Истакла је да је порука ове садње веома важна, јер ниједна хипербарична комора не може заменити кисеоник који дају стабла.

– Морамо научити да чувамо животну средину, морамо бити много дисциплинованији и не можемо гледати само своје интересе већ водити рачуна о интересу читавог друштва. Здрава животна средина је најважнија за очување здравља, јер колико год да смо активни и живимо здраво, ако удишемо загађен ваздух, пијемо загађену воду и једемо загађену храну, не можемо бити здрави – рекла је проф. Грујичић.

Садница која је засађена је врсте Cupressocyparis Leylandii – Лејландов пачемпрес, висока око шест метара. Ова веома декоративна врста пачемпреса је настала укрштањем у Енглеској. Величанственог је хабитуса са густом компактном крошњом која се грана од земље. Четине су изражене тамнозелене боје. Може порасти у висину 15 до 20 метара, а достиже ширину од шест метара.