четвртак, 22. октобар 2020.

„Паметни градови” у условима пандемије ковида-19

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас 4. Београдски фестивал паметних градова „Smart City Festival 2020”. Фестивал се ове године одржава у онлајн формату и трајаће од 22. до 23. октобра. Под слоганом „Иновације, отпорност, одрживост”, на овом фестивалу ће бити дискутовано о томе како је пандемија ковида-19 поставила бројне изазове у готово свим сферама друштва, али је истовремено и подстакла коришћење иновативних решења и савремених технологија у свакодневном животу грађана.

– Задовољство ми је да и ове године, иако у измењеним околностима, говоримо о тако важној теми као што су „паметна” и „зелена” решења за квалитетнији живот у Београду. Због пораста броја становника и њихових растућих потреба, пред градовима широм света појављују се нови изазови. Стога је при сваком будућем концепту развоја града потребно поштовати принципе одрживе економије, који су у складу са највишим еколошким стандардима – рекао је градоначелник.

Једно од стратешких опредељења Београда јесте његов развој као „паметног града”, а то значи да грађанима у сваком тренутку брзо и лако буду доступне неопходне и тачне информације.

– Један од главних параметара да ли је неки град „паметан”, јесте брза размена информација са грађанима. Примера ради, у Београду су активне три апликације, чија је основна сврха информисање грађана о радовима у граду и активностима које су од интереса наших суграђана – изјавио је Радојичић.

Он је додао да су током епидемије ове апликације послужиле да добијемо информацију о томе како епидемиолошке мере утичу на живот грађана.

– У складу са тим, могли смо брзо да реагујемо и прилагођавамо епидемиолошке мере путем координације рада Републичког кризног штаба и Градског штаба за ванредне ситуације – нагласио је Радојичић.

Фестивал окупља еминентне домаће и иностране стручњаке из области информационих технологија, економије, државне управе, бизниса, образовања и архитектуре. Они ће на панел-дискусијама говорити о пандемији вируса корона, која је резултирала озбиљним последицама по здравље и економију, али која је уједно и убрзала развој иновација у области дигитализације. На овај начин градови ће постати отпорнији и бржи у одговорима на потенцијалне кризе у будућности.

– Желимо да смарт филозофију и зелена решења имплементирамо у будућности што је више могуће. Паметна решења, која су до сада била део стратегије развоја града, омогућила су да Београд постане чистији, уређенији и лепши, а живот у њему једноставнији и квалитетнији. Београд остаје на путу тог стратешког опредељења, упркос бројним изазовима који су пред нама – закључио је градоначелник.

Фестивал ће Београду омогућити да се, као један од европских „паметних градова”, представи на Светском дану градова 31. октобра 2020. године. Организује га Фондација „Фридрих Нојман” у сарадњи са Привредном комором Србије, невладиним организацијама ПАЛГО смарт и Сталном конференцијом градова и општина, уз подршку немачког Федералног министарства за економску сарадњу и развој.

Фестивал је током првог и другог дана могуће пратити уживо на следећим линковима:

Дан 1. – https://vimeo.com/event/392691/embed/b2c492c90e

Дан 2. – https://vimeo.com/event/392716/embed/33b12ce683