четвртак, 22. октобар 2020.

Градоначелник честитао 91. годишњицу од оснивања ЈКП-а „Зеленило – Београд”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић честитао је данас 91. годишњицу од оснивања ЈКП-а „Зеленило – Београд”. Он је овом приликом истакао да је очување здравља приоритетни задатак свих нас, а у складу са тим је и очување зелених површина града.

– Наш циљ је да остваримо баланс између урбаног развоја и бриге о животној средини. Моја визија Београда је одрживи развој престонице, што значи да за собом остављамо очувану природу, али и урбане просторе који расту, развијају се, али истовремено постају и све зеленији – рекао је градоначелник, те додао да „Зеленило – Београд” већ више од 90 година показује колико дуго бринемо о томе да грађани имају лепе паркове и места где ће се шетати и дисати пуним плућима.

Од почетних шест до данашњих 1.200 запослених, „Зеленило” је кључна градска служба која данас има огромне одговорности, бринући се за преко 3.000 хектара јавних површина. Најважније од тога је наравно дрвеће, од чега су нарочито важна заштићена природна добра попут Великог ратног острва, Бајфордове шуме, Топчидерског, Пионирског и Академског парка, Звездарске шуме…

– Посебно морам да истакнем да је у околностима епидемије ковида-19, „Зеленило” обавило једну јако важну улогу. Наиме, поред својих редових активности, вредни радници овог комуналног предузећа су обавили прање и дезинфекцију више од три милиона квадратних метара површине – изјавио је Радојичић.

Како је градоначелник нагласио, важно је да ће у будућности Београд бити још много зеленији. Само у 2020. „Зеленило” ће посадити више од 6.500 стабала и 400.000 цветних садница, а новина су такозвани „зелени зидови”, који истовремено улепшавају прометне улице, али још важније, смањују буку и загађење ваздуха.

– Пратећи усвојени План генералне регулације, садашњих 15 одсто површина под зеленилом у урбаном делу града повећаћемо на чак 25 одсто. Најважније је да уређењем зелених површина и паркова оживљавамо делове града, обезбеђујемо квалитетан простор у којем грађани могу да проводе време, али пре свега чинимо Београд здравијим и лепшим – закључио је градоначелник.