четвртак, 22. октобар 2020.

Градоначелник Радојичић упутио апел свима да наставе да се одговорно понашају

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић апеловао је данас на све Београђане да наставе да се одговорно понашају јер је то једини начин да се заштити здравствени систем, али и да сачувамо сопствено здравље. Он је у гостовању на ТВ Курир истакао да број новозаражених последњих дана показује да ситуација јесте озбиљна, те да је сада преломни моменат и да је пажња веома важна. 

– Уколико се један заражени човек без маске нађе у затвореном простору са 400-500 људи и уколико ту проведе сат-два, велика је шанса да ће заразити до 80 одсто осталих. Десет таквих места и добијате бројке као у земљама у окружењу и у другим европским земљама. Против тога се боримо – појаснио је Радојичић.

Градоначелник је још једном скренуо пажњу на ризике неодговорности, указујући на моралну, правну и чак људску дилему да ли они који скупе огроман број људи у затвореном простору чине кривично дело угрожавања живота и у ком степену. Ипак, мора се водити рачуна о томе и у крајњој истанци и кажњавати.

– Од 30. јула у Београду је исконтролисано 7.153 објеката, а написано је 313 прекршајних налога и 122 забелешке које су прослеђене судији за прекршаје, док је седам објеката затворено. То су бројке које илустративно говоре о претходном раду, али ћемо у наредном периоду појачати контроле – навео је Радојичић, додајући да је лично контактирао све надлежне службе у граду и дао налог да појачају активности, уз захтеване дневне извештаје о урађеном.

То се ради искључиво у интересу суграђана, нагласио је градоначелник, али и у интересу свих оних запослених у угоститељским објектима који поштују мере.  

Ношење маски у градском превозу углавном функционише, оценио је градоначелник, указујући ипак на такозване „суперпреносиоце”, односно заражене који без маске у затвореном простору могу да инфицирају многе и то у експоненцијалном расту који следи. Једнака правила требало би да важе и у угоститељским објектима, чак и у баштама, посебно у вечерњим часовима када пажња попусти, казао је он.

У школама и вртићима ситуација је тренутно задовољавајућа. Попуњеност вртића је око 60 одсто, прецизирао је Радојичић, наводећи да је од 1. септембра у вртићима седморо деце било позитивно на вирус, као и тридесет запослених, а у школама 102 ђака и 25 запослених. Генерално, мере се добро спроводе и ситуација је под контролом, али наставља се са праћењем и реаговаће се у складу са околностима, нагласио је градоначелник.

На крају, градоначелник је оценио да су Београђани били одговорни и да су се зрело понашали, те да ћемо само таквим понашањем сви заједно наћи снаге да изађемо из ове кризне ситуације.