понедељак, 26. октобар 2020.

Београд и Бањалука потписали Повељу о братимљењу

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић потписали су данас у Старом двору Повељу о братимљењу. Потписивању повеље присуствовали су заменици градоначелника Београда и Бањалуке, Горан Весић и Срђан Амиџић, као и председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, чланови Градског већа, начелница Градске управе Града Београда Сандра Пантелић и чланови делегације Бањалуке.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је том приликом истакао да је ово историјски тренутак и да се повеља потписује на опште задовољство, те да је у општем интересу.

– Наше везе су многоструке, дубоке и традиционалне у свим сегментима: од привреде и економије, науке, културе и спорта до личних веза људи. Повељом отварамо могућност за даљу, свесрдну сарадњу и искорак у односу на ранији период. Претходних деценија потписивали су се споразуми и организовале манифестације, међу којима су бициклистичка трка Београд–Бањалука, затим Кочићеви дани и бројне друге. Наставак сарадње веома је значајан за све нас, а с обзиром на генералну политичку ситуацију свуда у свету, важно је да припадници нашег народа, без обзира на то где се налазе, буду у што бољим односима, како би се градови даље развијали. Оба града су мултикултурална и мислим да је у томе наша снага – навео је Зоран Радојичић, додајући да је једнако важно да и Београд и Бањалука остану јаки, али истовремено и мирољубиви. 

Посебно је нагласио добар однос између два председника, што је подстицај да се даље унапређује сарадња на локалном нивоу. 

– Братску љубав и повезаност оставили су нам наши преци, а верујем да ћемо ми ту традицију наставити за нашу децу. Сарадња ће директно утицати на квалитетнији живот грађана оба града, те верујем да ће реализацијом наредних пројеката они то и осетити – рекао је Зоран Радојичић. 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је истакао да је данас посебно задовољство и част бити сведок једног догађаја који за грађане Бањалуке важан, па чак, како је рекао, и историјски догађај. 

– Побратимство у нашем народу има посебан значај. Побратим се посебно пази и чува, а побратимство се истиче у више колена и генерација. За нас је  потпуно природно и најрадосније што Бањалука коначно потписује Повељу о побратимству са Београдом, јер из Бањалуке и Републике Српске се на Београд и Републику Србију гледа много и стално. Београд је наша заједничка престоница и са посебним осећајем пратимо све што се овде дешава. Важно је да се окупљамо, сарађујемо и остварујемо све боље везе. Када год смо сарађивали наш народ је напредовао, а кад смо имали проблеме онда је неко трећи имао користи – подсетио је Игор Радојичић.

Он је додао да наш народ са обе стране Дрине већ сарађује на економском, културном, спортском и плану образовања, а како је нагласио, спајају нас и пријатељске и родбинске везе.  

– Важно је да ми као представници власти на свим нивоима и председници наших република и наше владе, а и ми на градском нивоу дајемо додатни импулс за ову сарадњу. Наша два града се развијају у 21. веку, Београд је метропола и природно средиште Југоисточне Европе и Балкана у кога гледају сви остали. Бањалука жели да игра у лиги регионалних престоница и као поносни главни град Републике Српске настојимо да се такмичимо у конкуренцији са Београдом, Новим Садом и другим пријатељским градовима. Ми смо један од ретких градова у региону који је већ усвојио Акциони план зеленог града и град који ради на стратегији „паметних градова”, што је нови стандард у развоју градова. У томе можемо да сарађујемо на корист наших грађана. Радујемо се и побољшању културне сарадње. Треба да подстичемо заједничко улагање и инвестиције које ће побољшати демографски развој и квалитет живота на овом простору – истакао је Игор Радојичић.

Одлуку о братимљењу два града донели су одборници на последњој седници Скупштине Града Београда.