среда, 28. октобар 2020.

Весић: Улагањем у енергетску ефикасност улажемо у будућност

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас Основну школу „Вук Караџић” у Сремчици, где су у току радови на енергетској санацији фасаде вредни 26 милиона динара.

Овај школски објекат обишли су и градска секретарка за енергетику Нина Јандрић, председник општине Чукарица Срђан Коларић, а домаћин им је била директорка школе Ана Бошковић.

Весић је истакао да без обзира на смањење буџета, које је изазвано пандемијом ковида-19, Град Београд није одустао од пројеката енергетске ефикасности.

–  У оквиру нашег пројекта, који спроводимо већ неколико година, јавне објекте који су углавном енергетски неефикасни прилагођавамо новом времену и чинимо их енергетски ефикаснима. Ове године издвојили смо више од 300 милиона динара, односно више од два милиона евра, како бисмо уредили неколико објеката, а тренутно радимо на четири објекта. То су објекат Основне школе „Вук Караџић” у Сремчици, Старог ДИФ-а у Делиградској улици, Основне школе „Краљ Петар Други Карађорђевић” и Општине Земун. То значи да потпуно мењамо фасаде и фасадну столарију, како би објекти трошили мање енергената и на тај начин били еколошки прихватљивији, што и јесте наш циљ – истакао је Весић.

Он је прецизирао да ова школа има 1.937 ученика и 86 запослених, а ово је била можда и најважнија ствар коју је требало урадити. Следеће године објекат ће бити прикључен на гас, што је веома важно, будући да се школа сада греје на лож-уље.

Весић је подсетио да Град Београд у овом тренутку ради санацију крова на Техничкој школи у Железнику, што је велики посао, јер је кров био у лошем стању.

– Почињемо да радимо и фискултурну салу у Остружници, на захтев Општине Чукарица. Трудимо се да улажемо у школске објекте јер је то улагање у будућност. Наредне године наставићемо да улажемо у енергетску ефикасност и да спроводимо 43 мере за смањење загађења, а ово је управо део тих мера. Подсетићу да смо једини град у региону који је изашао са оваквим мерама и наставићемо да их спроводимо без обзира на смањење буџета и ситуацију са вирусом корона, јер то значи да улажемо у будућност – истакао је Весић.