четвртак, 29. октобар 2020.

Збринуто петнаест избегличких породица

У оквиру Регионалног стамбеног програма – Потпројекат 9, Секретаријат за социјалну заштиту објавио је данас Одлуку о решавању стамбених потреба избеглица са листом корисника рангираних према реду првенства на основу испуњености услова и броја освојених бодова за куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи у виду грађевинског материјала и кућних апарата и намештаја. Наведеном одлуком, донесеном од стране Комисије за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица, изабрани су корисници који су по броју освојених бодова и испуњености прописаних услова и критеријума рангирани међу првих 15, саопштено је из овог секретаријата.

– Секретаријату за социјалну заштиту су у оквиру наведеног Потројекта 9 из фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља Банка за развој Савета Европе, одобрена средства у износу од 165 хиљада евра за куповину 15 сеоских кућа са окућницом. Помоћ за куповину сеоске куће одобрава се у максималном износу до 9.500 евра, док се пакет помоћи у виду набавке грађевинског материјала и кућних апарата и намештаја одобрава у максималном износу до 1.500 евра, а све у циљу стварања и побољшања услова становања избеглица. На овај начин смо збринули петнаест породица – рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

У току је још један конкурс, за који могу да се пријаве интерно расељена лица са АП Косова и Метохије, која нису решила своје стамбено питање док су у расељеништву, а која имају пријављено боравиште или пребивалиште на територији града Београда, којима је неопходна помоћ при куповини сеоске куће са окућницом, односно одговарајуће непокретности за становање, као и додатна помоћ намењена за грађевински материјал за поправку или адаптацију предметне сеоске куће са окућницом. Рок за пријаву је до 31. октобра 2020. године. На располагању су средства за откуп седам сеоских кућа.

Све потребне информације заинтересована лица могу добити на бројеве телефона: 011/3344-625 и 011/3309-750.

Секретаријат за социјалну заштиту, осим наведених пројеката, у овој години реализује још два пројекта за интерно расељена лица, којима ће стамбено збринути још 16 породица које нису имале решено стамбено питање. У новембру се очекује и коначна листа за избор корисника помоћи у грађевинском материјалу по којој ће најмање 15 избегличких породица добити наведену помоћ за завршетак или адаптацију неусловних стамбених објеката. У циљу унапређења положаја и квалитета живота Београђана, Секретаријат за социјалну заштиту наставиће путем расписивања јавних конкурса да пружа помоћ и подршку онима која је то најпотребније, закључила је секретарка.

Наведена одлука биће објављена на огласним таблама Градске управе Града Београда, градског повереника за избеглице, повереника градских општина, Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, као и на интернет презентацији Комесаријата за избеглице и миграције www.kirs.gov.rs и Града Београда www.beograd.rs, у одељку „Градски  огласи”.