четвртак, 29. октобар 2020.

Весић примио хероје који су спасили девојку из пожара

Заменик градоначелника Београда Горан Весић примио је данас у Старом двору Лазара Ереша, Немању Држаића, Ненада Јанковића и Ника Давида, момке који су заједно са Павлом Гавуром спасили петнаестогодишњакињу из запаљеног стана на десетом спрату солитера на Дорћолу.

Весић је истакао да су Павле, Немања, Лазар, Ник и Ненад урадили за свега неколико тренутака нешто што већина од нас не уради за читав живот – спасили су један живот.
 
– Херојско дело које су они показали и та њихова одлука да уђу у зграду, пробају да уђу стан који гори и спасу девојчицу која се налази на тераси јесте нешто што ће обележити њихове животе. Свима нама њихово дело треба да буде показатељ како да се понашамо у животу и да је важно да водимо рачуна о другим људима и будемо солидарни – рекао је Весић.

Он је додао да су ови хероји данас гости Скупштине града и Општине Стари град и да никаква захвалност и поклони не могу да покажу величину дела који су они урадили, те да ће Град Београд показати да води рачуна о суграђанима који су се жртвовали за друге. 

– Када је у питању солидарност и велико људско срце, ови наши суграђани су показали да нема граница и да се сви ми у животу водимо тиме шта можемо да урадимо за друге људе. Позвао сам их данас да им у име свих Београђанки и Београђана кажем хвала и да никада нећемо заборавити оно што су учинили те да ћемо их се увек сећати и настојати да водимо рачуна о нашим херојима. Они су у ово време, када људи највише брину о себи, показали да су солидарни и да постоје неке вредности које су ванвременске – рекао је Весић.

Он је навео да су данас ови хероји од Града Београда добили по мобилни телефон, који је дар спонзора, као и годишњу „бус плус” картицу за превоз на територији града Београда. 

– Донели смо данас одлуку да њих петорицу, као и девојчицу коју су спасили, номинујемо за Награду града Београда за херојско дело, о чему одлучује комисија коју именује Скупштина града. Сигуран сам да ће комисија умети да цени ово херојско дело и да ће они бити добитници ове награде, јер су то заслужили. Показали су да им је туђи живот важнији од сопственог и да је солидарност најважнија људска особина – рекао је Весић.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић рекао је да ће сваки радник херој добити симболичну награду у износу од 15 хиљада динара, као и захвалницу  општине.

– Они су показали присебност и солидарност када је то веома тешко и нису стајали са стране чекајући шта ће да се деси. У сарадњи са гимназијом коју девојчица похађа, обезбедићемо јој и лаптоп како бисмо јој олакшали да прати наставу од куће. Организовали смо и састанке са станарима чији су станови уништени и општина ће дати свој допринос да се кров зграде санира у што краћем року – рекао је Марјановић и захвалио херојима јер су спасили људски живот.

У име спасилаца, Лазар Ереш је захвалио на пријему и истакао да је поносан на своје другаре, као и на девојку која је у изузетно тешкој ситуацији сарађивала и била веома присебна. Он је посебно захвалио Павлу Гавури, једном од учесника, који данас није присуствовао пријему а који је према Павловим речима можда и највише заслужан зато што се први попео на гелендер терасе, не бојећи се за свој живот.

– У нашем послу битно је поверење и то се и у овом догађају показало као тачно. Граду Београду и Општини Стари град желим да захвалим на пажњи и поклонима. Ми се не осећамо као хероји, већ нам је драго да смо успели да спасемо један живот и девојци желимо брз опоравак. И даље смо ту за њу и њену породицу и помоћи ћемо им колико год је то у нашој могућности. Леп је осећај некоме спасити живот, то је велика ствар, све друго је мање битно. Захвалност људи је дивна и сва срећа је да се на крају све добро завршило  – казао је Лазар Ереш, апелујући и на све друге да се укључе и помогну.

Сви учесници спасавања девојке из стана захваћеним пожаром добили су и „Књигу о Београду”.

Овом догађају присуствовао је и секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.