петак, 30. октобар 2020.

Срушен зид којим су зазидани прозори на суседном објекту у Земуну

Грађевинска инспекција Секретаријата за инспекцијске послове извршила је данас у јутарњим часовима решење о рушењу нелегално сазиданог зида, чиме је решен дугогодишњи проблем.

Решење о уклањању донето је 2012. године од стране грађевинског инспектора Општине Земун, међутим, како је надлежност грађевинске инспекције од 6. новембра 2018. године са градских општина прешла на Град Београд, извршење су спровели градски грађевински инспектори.

Према речима градске секретарке за инспекцијске послове Соње Божовић, Грађевинска инспекција Секретаријата за инспекцијске послове, осим уклањања бесправних објеката са јавних површина, свој рад темељи и на заштити безбедности и решавању проблема грађана у циљу заштите суседских права.

– Када је у питању конкретан случај, изграђен је оградни зид којим су затворени прозори на суседном објекту, чиме је онемогућено његово несметано коришћење. Извршењем овог решења, решили смо један од дугогодишњих проблема грађана – истакла је Соња Божовић.

Она је напоменула да је Грађевинска инспекција Секретаријата за инспекцијске послове од почетка ове године донела више од 750 решења са различитим налозима мера, а поднето је више од 280 кривичних и других казнених пријава.

– Извршено је затварање више од 280 градилишта, а током ове две године уклонили смо укупно 32 нелегална објекта. Апеловала бих на све грађане да граде искључиво у складу са издатим грађевинским дозволама, јер бесправна градња представља кривично дело, дефинисано Кривичним закоником Републике Србије – нагласила је секретарка за инспекцијске послове Соња Божовић.