понедељак, 2. новембар 2020.

Радојичић: Београд постао део глобалне кампање „Градови који мењају дијабетес”

Београд је од данас део глобалне кампање „Градови који мењају дијабетес”, захваљујући пројекту који носи назив „Отвори плави круг”, најавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, који је тим поводом у Скупштини града потписао Меморандум о разумевању са амбасадорком Краљевине Данске Сузан Шајн и директором компаније „Ново Нордиск” у Србији Предрагом Радошевићем.

Како је пре потписивања рекао градоначелник, Београд се придружио бројним градовима у свету у кампањи која за циљ има смањење броја новооболелих од дијабетеса у урбаним срединама.

– Око педесет одсто становништва глобално живи у великим урбаним срединама, са пројекцијом да ће до 2040. тај проценат порасти на 75 одсто. Експерти пројектују да ћемо за 20 година имати чак 650 милиона људи који ће имати дијабетес, у односу на око 400 милиона, колико их има сада. Управо живот у великим урбаним срединама знатно утиче на повећање оболелих због нездравих стилова живота, базираних на недостатку физичке активности, нездравој исхрани и стресу. Зато градови својим концептом развоја морају да размишљају како да утичу на смањење броја оболелих од дијабетеса, који последњих година прераста у пандемију, те да је успоре заједничком борбом и подизањем свести – казао је Радојичић.

Он је прецизирао да се Београд урбанистички развија тако да здрави стилови живота буду пријемчивији за грађане.

– У оквиру концепта Београда као здравијег града, акценат је стављен на екологију, али и прилагођавање града хроничним болесницима како би они имали квалитетнији живот. Зато је један од значајних праваца развоја града концепт „смарт сити”, са основом у промени концепта мобилности и са нагласком на зелену хијерархију, промоцију шетње и вожње бицикла, спуштање на реке и већи развој зелених површина – рекао је Радојичић, прецизирајући да је у протеклих пет година урађен 61 километар пешачких и бициклистичких стаза, 66 спортских терена и 57 теретана на отвореном, што је само део поменутог концепта.

Градоначелник је закључио да смо сви у ризику, те да је пред нама дуга и тешка борба коју морамо да водимо на паметан начин, а да је овај пројекат само један од корака ка томе да Београд буде здравији град.

У оквиру пројекта „Отвори плави круг”, у наредне две године биће реализован низ донација и активности у Београду, попут пројектовања и уређења градских стаза здравља, подршке саветовалиштима за дијабетес при домовима здравља, као и континуиране едукације здравствених радника и оболелих од дијабетеса. На Светски дан дијабетеса, 14. новембра, биће покренута и апликација „Отвори плави круг”, која би требало да подстакне оболеле да што више пешаче, учествују у организованим шетњама на посебно дефинисаним „зеленим” стазама и да се, уопштено гледајући, активирају физички како би држали дијабетес под контролом. Апликација би једнако тако требало да подстакне и здраве особе на наведене активности, како не би оболеле од дијабетеса.

Амбасадорка Данске у Србији, Сузан Шајн, истакла је да је Београд један од тридесетак градова који учествују у овој глобалној иницијативи.

– Ризик од дијабетеса је све већи. До 2045. године, у свету би са дијабетесом могло да живи 736 милиона људи. Немамо брзо решење, али надамо се да ће фокус у урбанистичком планирању бити „зелени” живот људи. У циљу да се изгради сигуран и угодан град у којем ће људи моћи да живе и раде, зелени фокус представља здравије опције за грађане. У Копенхагену има 400 километара бициклистичких стаза и више од шест одсто људи редовно користи бицикле, чак и зими. Грађани Копенхагена дали су позитиван одговор на зелене опције и здравију животну средину – казала је Шајн и додала да је Амбасада Данске почаствована што учествује у овом тиму, те је захвалила градоначелнику на подршци.

Она је изразила уверење да ће кампања служити као платформа за продубљивање сарадње и размену искустава између Београда и Копенхагена, те омогућити здравију, хуманију и одрживију околину, препознајући потенцијал Београда.

Предраг Радошевић је истакао да је данас читав свет усредсређен на пандемију ковида-19, подсетивши да већ годинама у свету постоји ништа мање опасна пандемија дијабетеса.

– Од дијабетеса данас болује сваки десети становник планете. Због проблематике ове болести, трошкови за лечење се значајно увећавају. Од укупних трошкова за здравствену заштиту у свету, али и у Србији, за лечење дијабетеса троши се више од 10 одсто буџета, што премашује 300 милиона евра. Највише тог новца потроши се због касних компликација, које су последица неадекватног лечења болести у раној фази – указао је Радошевић.

Он је нагласио да је неопходно заравнити криву оболевања, а то значи да болест нема више од 10 одсто популације. Циљ је да се побољша разумевање главних фактора који утичу на пораст дијабетеса, као што је нездрава исхрана, недовољна физичка активност, неинформисаност и брз темпо живота, навео је Радошевић.

У оквиру пројекта „Отвори плави круг”, у наредне две године реализоваће се бројне активности и донације у Београду, попут пројекта „Градске стазе здравља”, најавио је он. Такође, како је навео, већа подршка биће пружена саветовалиштима за дијабетес у домовима здравља, а спроводиће се и континуиране едукације здравствених радника и пацијената.

У овом пројекту учествује и Медицински факултет у Београду, у чије име је говорио декан факултета Небојша Лалић, као и Дијабетолошки савез Србије, у чије име се обратио председник савеза Александар Опачић.