четвртак, 19. новембар 2020.

Више пројеката наредне године за лепши Београд

Главни урбаниста Марко Стојчић изјавио је да ће се средствима из буџета Града за следећу годину, која су намењена Служби главног урбанисте, финансирати конкурси и израда планских документација за уређење града, изградњу паркова и тргова. Ова средства су се до ове године налазила на другим позицијама у буџету, пре свега у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу града, као и Секретаријату за инвестиције.

Он је прецизирао да ће се подићи квалитет пројеката, скратити рокови предвиђени за спровођење архитектонских конкурса и свих других архитектонских активности, а са друге стране, максимално ће се ангажовати домаће архитекте.

– Средства су намењена и за израду планске документације, што је веома важно јер је до сада Дирекција финансирала израду планова детаљне регулације, што ће од нове године прећи у надлежност службе, уз искључиво уговарање са Урбанистичким заводом Београда, као градским предузећем, које је и основано за ове потребе – навео је Стојчић у изјави за Беоинфо.

Као пример је навео изградњу Линијског парка, где су ангажоване домаће младе архитекте, и додао да је недавно покренут поступак како би се расписао јавни конкурс за трг Црвени крст, који би требало да буде нови, отворени трг са пошумљеним делом, а испод је планирана јавна гаража.

Главни урбаниста је најавио да је у плану покретање конкурса за плато испред Политике, односно за простор између овог објекта, зграде Општине Стари град и Радио Београда, који би требало да добије потпуно нов, уређенији изглед. Осим тога, према његовим речима, биће расписан и конкурс за идејно решење реконструкције Старе шећеране, чији би простор био намењен за потребе културе и образовања. Радиће се и пројекти за реконструкцију Чумићевог сокачета и Градића Пејтона, који постају уметнички центри.