петак, 20. новембар 2020.

Весић: Неће бити рушења објекта у којем се налази споменик Ромима страдалим у Првом светском рату

Заменик градоначелника Београда Горан Весић одржао је данас састанак са представницима Удружења београдских Цигана – свечара Теткице Бибије, поводом проблема са инвеститором који је имао намеру да сруши објекат у којем се, између осталог, налази и једини споменик Ромима који су страдали у Првом светском рату.

Састанку су присуствовале градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, као и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић.

– Разговарали смо о проблему у Улици господара Вучића 49, односно покушају особе, која се представља као инвеститор, да уништи место где се представници овог удружења окупљају, врше своје верске обреде и место које је у Србији једини споменик Ромима који су страдали у Првом светском рату. Констатовали смо да је то недопустиво и да Роми имају право на место свог сећања. То је место које се деценијама, можда чак и дуже од једног века, користи на овај начин, и непримерено је да било покуша да уништи тај простор – рекао је Весић.

Он је рекао да Град Београд није продао ту зграду инвеститору, већ је то урадила Република Србија.

– Сигуран сам да је у питању грешка и сада је на нама да ту грешку заједнички исправимо. Град Београд ће већ данас на лице места упутити грађевинску инспекцију која ће обуставити рушење, јер инвеститор нема право ни дозволу за такву врсту радова. Осим тога, Завод за заштиту споменика културе града Београда покренуће већ данас процес стављања у претходну заштиту овог простора. Тиме ће бити онемогућена било каква даља градња на том простору. У међувремену, Планом генералне регулације јавних простора, који би требало да буде усвојен до краја наредне године, а путем Завода за заштиту споменика културе, предложићемо да се тај простор прогласи јавним. Потом ћемо заједно са Националним саветом Рома и Удружењем београдских Цигана – свечара Теткице Бибије, као и осталим ромским удружењима која су заинтересована, осмислити пројекат рестаурације читавог простора, споменика и читавог простора, како би то постао јединствен простор намењен Ромима – нагласио је Весић.

Према његовим речима, тај простор ће бити у власништву Града Београда, а за своје потребе користиће га Национални савет Рома, заједно са другим Ромима.

– Желимо да обезбедимо да Роми, који су део наше културе, историје и друштва, имају право на своје сећање и неговање своје културе и верских осећања, као и свака друга заједница. Град Београд ће заједно са Националним саветом Рома иницирати идеју да Роми у Београду добију свој музеј. То ће бити место где ће се неговати ромска култура, чувати успомене на ромску музику, обичаје и гастрономију, као и на све оно што су Роми дали нашем друштву. На тај начин, заједно са Министарством културе, Владом Републике Србије и Националним саветом Рома, једног дана доћи ћемо у ситуацију да Роми добију такав простор у Београду. То не може да се деси за месец дана, али уколико почнемо са радом, сасвим сигурно ћемо, у једном тренутку, генерацијама које долазе после нас оставити једно такво место. То је више него довољно да наше друштво коначно „призна” значај Рома за развој читаве наше заједнице. Ми живимо заједно и Роми су део наше заједнице – поручио је Весић.

Председник Удружења београдских Цигана – свечара Теткице Бибије, Коста Савић, захвалио је заменику градоначелника на пријему и брзој реакцији и рекао да се представници овог удружења у потпуности слажу са свим плановима које је заменик градоначелника изнео на састанку.