понедељак, 23. новембар 2020.

Одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације: Нове одлуке и појачана контрола

На данашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације разматрани су извештаји свих служби о резултатима контроле спровођења противепидемијских мера, које су предузете током протеклог викенда. Контроле поштовања противепидемијских мера спроводе се свакодневно од јула, а контролу врше комунални милиционари, инспектори Секретаријата за инспекцијске послове и инспектори више републичких инспекција (санитарна, ветеринарска, туристичка и инспекција рада).

За протекла два дана спроведена су 652 инспекцијска надзора и извршена је контрола угоститељских објеката, малопродајних објеката и тржних центара. У два случаја припадници Секретаријата за послове комуналне милиције наредили су да се испразни локал, а једну забрану обављања делатности у објекту у трајању од 72 сата издала је Републичка санитарна инспекција. Такође, издато је и шест прекршајних налога за правне субјекте (Републичка санитарна инспекција – 5, градска Tуристичка инспекција – 1), затим четири прекршајна налога за физичко лице издата су од стране Републичке санитарне инспекције и једно прослеђење Републичкој тржишној инспекцији од стране Секретаријата за инспекцијске послове – Туристичка инспекција.

Од почетка појачаних активности контроле, извршено је 12.558 инспекцијских надзора (угоститељски, малопродајни објекти и тржни центри). Град је обезбедио додатних 10.000 литара концентрата натријумхипохлорита за свакодневну дезинфекцију свих возила у јавном линијском превозу.

У складу са Уредбом Владе Републике Србије за сузбијање епидемије изазване вирусом COVID-19, Градски штаб је посебно разматрао мере које се односе на јавни превоз путника, а чија примена почиње од уторка, 24. новембра. На предлог Секретаријата за јавни превоз, Градски штаб је одлучио да се продужи време поподневног „шпица” за три часа, тако да од уторка траје од 15 до 20 часова. У овом периоду биће укључено 236 возила више од уобичајеног броја, a то значи да ће се и у поподневном периоду на улицама Београда наћи 1.641 возило јавног линијског превоза. Превозницима су достављена обавештења која ће бити истакнута на првим вратима возила, која се односе на препоручени број путника у возилу, у зависности од типа, а у складу са епидемиолошком ситуацијом и донетим мерама.

Градски штаб апеловао је на грађане да рационално користе услуге јавног линијског превоза, уз поштовање законске обавезе ношења заштитних маски у возилима.

Такође, Градски штаб је донео наредбу на основу Уредбе Владе Републике Србије која садржи следећу обавезу: скраћење радног времена до 18 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима. За позоришта и биоскопе (установе културе) важи режим рада до 18 часова, што значи да последња пројекција/представа мора да се заврши до тог времена. Ова обавеза ступа на снагу од уторка, 24. новембра, и трајаће наредних десет дана.

Овом мером нису обухваћене апотеке, бензинске станице за продају горива и угоститељски и други објекти који врше доставу хране, који могу да раде 24 часа. Такође, изузимају се и продавнице прехрамбене робе и киосци, које могу да раде до 21 час.

Градски штаб је свим надлежним службама наложио појачану контролу спровођења донетих мера у наредном периоду, наведено је у саопштењу након седнице Градског штаба.