среда, 25. новембар 2020.

Градоначелник Зоран Радојичић угостио амбасадора Пољске Рафала Перла

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је у Старом двору амбасадора Пољске у Србији Рафала Перла са сарадницима, са којима је разговарао о развоју односа и будућој сарадњи две земље и њихових престоница.

– Наше две земље имају добре и пријатељске односе и посебно сам захвалан на иницијативи Амбасаде Пољске да се заједничка сарадња додатно унапреди. Град Београд је отворен за сарадњу са пољским градовима у свим областима, посебно у областима привреде, туризма, културе и образовања – рекао је градоначелник Радојичић.

Амбасадор Рафал Перл је изразио посебно задовољство због сарадње две земље у домену уметности и културе, попут недавног четвородневног уметничког пројекта ГПС мапирања улица Београда у форми граница Пољске, а поводом Дана независности те земље, затим осветљивања симбола Београда у бојама пољске заставе поводом 40. годишњице покрета „Солидарност”, као и одржавања традиционалног Шопен феста. Изразио је наду да ће ускоро у Србију доћи већи број пољских инвеститора и компанија, јер је Београд град који увек привлачи модерна решења и нове идеје у многим областима.

– Размена искуства са Варшавом у домену заштите животне средине је веома важна, а Београду ће у овом тренутку, такође, значити и искуства Варшаве у изградњи метроа. Искуство Пољске нам је веома важно и у домену коришћења европских фондова, јер је Србија сада на свом сигурном путу ка ЕУ – додао је градоначелник.

Званичници обе земље су закључили да има много области за сарадњу и нове пројекте, као и то да су Београд и Варшава пријатељски градови који ће, посебно након окончања кризе изазване вирусом COVID-19 и пандемијом, наставити тамо где их је она тренутно зауставила.