среда, 25. новембар 2020.

Београд добија Бриселску улицу, као и улице по значајним новинарима и културним радницима

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда, на данашњој седници усвојила је иницијативу да се подигне споменик-биста зачетнику фудбала у Србији Хугу Булију, као и иницијативе да се именују Бриселска улица, улице Милана Вукоса, Александра Тијанића, Богдана Тирнанића, Драгана Сакана, Динка Туцаковића, Мирослава Радојчића и Предрага Милојевића.  

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, поднела је у својству грађанке иницијативу да једна улица на простору Београда на води понесе име белгијске и престонице Европске уније – града Брисела. 

– Београдска улица краси белгијску престоницу деценијама уназад и зато бисмо именовањем Бриселске улице у српској престоници, наставили путем међусобног поштовања двеју држава и дугогодишњег пријатељства и заједничке сарадње два града у свим областима друштва. Република Србија, као земља на путу европских интеграција и као кандидат за чланство у ЕУ, континуирано јача економску и културну сарадњу са земљама чланицама као и са самом Унијом. Београд, престоница наше земље је отворен и слободан град за све, центар привредне активности, и сматрам да дели многе вредности које Брисел као престоница ЕУ симболично и литерално представља. Верујем да би именовање Бриселске улице у Београду ојачало наше пријатељство и послало примерену поруку наше привржености европском путу и вредностима стабилности, мира и друштвеног прогреса, којима наша нација посвећено стреми. Сматрам да је Савски амфитеатар, који захваљујући реализацији пројекта „Београд на води” постаје један од најуређенијих и савременијих делова наше престонице, као и симбол развоја Србије, најпримеренија локација за именовање Бриселске улице, што је поред симболичног и важан дипломатски гест – изјавила је Андреа Радуловић.

Заменик градоначелника Горан Весић поднео је у својству грађанина, члановима Комисије иницијативу да се у Београду именује улица Милана Вукоса. 

– Подносим иницијативу да једна улица у Београду понесе име Милана Вукоса, личности која је кроз свој дугогодишњи политички ангажман пружила огроман допринос културолошком развоју наше престонице. Најмлађи секретар за културу СР Србије постао је 1963. године, а затим и потпредседник градске Владе задужен за културу у време славног градоначелника Бранка Пешића. Ипак, највећа заоставштина Милана Вукоса је његово екстензивно залагање и учешће у оснивању културних манифестација „БИТЕФ”, „БЕМУС”, „ФЕСТ” и „Радост Европе”, који су данас симболи Београда. Активно се залагао за побољшање статуса уметника и стваралаца, те су у његово време многим књижевницима, глумцима и сликарима додељени станови и атељеи. Милан Вукос је свестрано био посвећен стваралаштву и култури, године током којих је обављао функцију директора Радио-телевизије Београд остале су упамћене као златно доба телевизије. Након вишедеценијског политичког и културолошког ангажмана у Београду постаје амбасадор СФРЈ у Венецуели, а по завршетку свог амбасадорског мандата и повратка у Југославију, остаје запослен и активан у РТС-у до свог пензионисања – наводи се у делу иницијативе Горана Весића.

Чланови Комисије усвојили су иницијативу Фудбалског савеза Београда да се подигне споменик-биста зачетнику фудбала у Србији Хугу Булију на Ади Циганлији, у непосредној близини стадиона. 

Хуго Були прву фудбалску лопту у Србију донео је 1896. године, након што се вратио са студија у Берлину. Лопту је донео Гимнастичком клубу „Соко” и тамо је основао фудбалску секцију. На иницијативу Хуга Булија и уз подршку Андре Николића, тадашњег министра спољашњих послова, 1899. године је у Трговачкој кафани направљено Прво српско друштво за лоптање ногом. 

Чланови Комисије усвојили су иницијативе Удружења новинара Србије да се у престоници именују улице великих новинара Александра Тијанића, Богдана Тирнанића, Мирослава Радојчића и Предрага Милојевића. 

Такође, Комисија је усвојила иницијативу Југословенске кинотеке да се у Београду именује улица редитеља и историчара филма Динка Туцаковића, као и иницијативу грађана Лазара и Жарка Сакана да се именује улица Драгана Сакана, зачетника маркетинга у Србији и региону.