среда, 25. новембар 2020.

Жене нису саме, важно je пријавити сваки вид насиља

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, председница Савета за родну равноправност Града Београда Ирена Вујовић поручила је да жене треба да знају да нису саме, те да је важно да на време пријаве сваки вид насиља, како би институције могле да им пруже адекватну помоћ.

– Насиље није проблем појединца, већ проблем друштва у целини. Са овом појавом суочава се и Београд и шира друштвена заједница. Важно је да жене које трпе насиље у породици, пре свега буду охрабрене да реагују и пријаве насиље, и да добију информације како могу да се заштите кроз институције и која су њихова права – рекла је Вујовићева.

Она је навела да је услуга прихватилишта за жене и децу жртве насиља у породици, која се пружа у оквиру Сигурне куће, у систему социјалне заштите Града Београда, те да је Град и ове године омогућио финансијску подршку жртвама породичног насиља. 

– Боримо се за друштво једнаких шанси у којем ће свака жена бити оснажена и наше трајно опредељење јесте нулта толеранција према свим облицима насиља, нарочито према женама и деци – истакла је Ирена Вујовић.

Међународни дан борбе против насиља над женама, који су установиле Уједињене нације, обележава се 25. новембра, с циљем да се подигне свест о присуству насиља над женама, да се укаже колико је оно близу свакога од нас и да захтева системско учешће целог друштва. Због тога су важни континуирани заједнички програми који се баве тим проблемом, као и активности на сузбијању насиља у породици. Савет за родну равноправност има за циљ подстицање развојних активности у свим аспектима јавног, друштвеног и привредног живота промовисањем јавне политике која унапређује положај жена и свих дискриминисаних појединаца и група у локалној заједници.