понедељак, 30. новембар 2020.

Весић: Предлоге за буџет Београда послало 10.046 грађана и удружења грађана

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је завршено гласање грађана за буџет Београда, које је трајало од 14. до 28. новембра. Он је гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи рекао да је 10.046 грађана, грађанских удружења и институција послало своје предлоге за буџет Града Београда за наредну годину.

– Највише предлога, скоро трећину, добили смо за уређење комуналне инфраструктуре, од чега највише за водоснабдевање, канализацију, уређење паркова, али и за уређење река и приобаља, као и фасада. Скоро четвртина предлога се односи на уређење саобраћајне инфраструктуре, од чега скоро половина за уређење улица и тротоара, али и за нове бициклистичке стазе, нове станице БГ воза, као и они који се односе на јавни превоз. Око пет одсто предлога односи се на образовање, од чега највише на изградњу основних школа. Занимљиво је да је само 0,5 одсто предлога у вези са изградњом вртића, што је последица великог улагања Београда у изградњу дечјих вртића будући да само у овој години градимо дванаест. Скоро петина предлога односи се на здравство, које је иначе у надлежности Републике Србије, а било је и предлога у вези са социјалном заштитом. Остале области из којих су грађанке и грађани давали предлоге су спорт, туризам, култура, заштита животне средине, као и станоградња, урбанизам и планирање – објаснио је Весић.

Весић је захвалио грађанкама и грађанима Београда, као и удружењима грађана и институцијама који су током две недеље у новембру послали своје предлоге за буџет Града Београда за 2021. годину. 

– Наредних седам дана Град Београд ће анализирати све предлоге које смо добили и свако ко је уложио напор да упути предлог добиће одговор. Неке предлоге сигурно ћемо моћи одмах да уврстимо у буџет Града за 2021. годину и обавестићемо јавност о томе шта смо прихватили. Да би се неки предлози остварили, неопходно је да се спроведу претходне радње као што су пројектовање и планирање, како би наредних година могли да се реализују. Оне који су дали такве предлоге обавестићемо о томе којом ће динамиком бити реализовани. Неке предлоге је немогуће реализовати и оне који су их предложили обавестићемо о разлозима због којих реализација у овом тренутку није могућа. На крају, предлоге из надлежности других државних органа проследићемо њима на даље поступање – рекао је заменик градоначелника.

Весић је рекао да Београд једини у држави спроводи јавну расправу и пита грађанке и грађане како да потроши паре из буџета које припадају њима.

– Поносни смо јер имамо јавну расправу о буџету. Ове године у расправи је учествовало више од десет хиљада појединаца и удружења грађана, која окупљају десетине хиљада чланова. Верујем да ће их наредне године бити још више. Разумем да неки људи не верују да ће било ко да прочита њихове предлоге, али уверавам их да ће у Београду сваки њихов предлог бити пажљиво размотрен. Обећавам грађанкама и грађанима Београда да ћемо већ у јануару објавити „Водич кроз буџет”, у којем ћемо објаснити како ће бити потрошен сваки динар. Тако ради Београд – рекао је Весић.