понедељак, 30. новембар 2020.

Улица на Звездари добила име по Милутину Чолићу, оснивачу Феста

Одборници Скупштине града усвојили су данас Одлуку о додели назива улице у општини Звездара по Милутину Чолићу, једном од оснивача међународног филмског фестивала Фест и дугогодишњем критичару у листу „Политика”. 

Како је истакла Андреа Радуловић, председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда, разлог за доношење ове
одлуке је усвојена иницијатива Центра београдских фестивала и Одбора Феста да се Улица кнеза Трпимира преименује у Улицу Милутина Чолића. 

– Новим називом улице, ЦЕБЕФ и Одбор Феста желе да сачувају сећање на једног од оснивача Феста, најзначајније филмске манифестације у земљи, и дугогодишњег новинара и критичара у листу „Политика” – истакла је Андреа Радуловић.

Она је подсетила да је Милутин Чолић студирао права и југословенску књижевност у Београду те да је у послератној Југославији постављен за управника новооснованог Народног позоришта у Ужицу, али већ 1949. године прелази у Београд. Истрајно се бавио позориштем и филмом пишући за „Политику”, а објавио је и 14 књига и студија. У јавном и културном животу наше земље био је активно присутан више од 50 година, до последњег тренутка живота, пратећи све промене и догађаје на београдском Фесту. Милутин Чолић и многе друге личности из културе и других сфера друштва заслужују да остану у сећању генерација које долазе и да представљају печат једног продуктивног и надахнутог периода развоја Београда и Србије. Град Београд брине о личностима које су несебичним залагањем допринеле развоју наше престонице. Политика овог града је да се сачува сећање на људе који су својим даром, знањем, љубављу дали Београду много, истакла је Радуловићева.

Радуловићева је додала да се због целокупне ситуације изазване вирусом ковид-19 на данашњој седници налази на дневном реду Предлог одлуке о додели назива Улице Милутина Чолића, док ће се предлози одлука о додели назива улица Александра Тијанића, Богдана Тирнанића, Мирослава Радојчића, Предрага Милојевића, Бриселска улица, као и улица Милана Вукоса, Драгана Сакана и Динка Туцаковића наћи на седници Скупштине Града Београда која је планирана почетком децембра. 

– Како би седници присуствовали и представници Удружења новинара Србије, иницијатори именовања улица по великим српским новинарима, и како би уз моје образлагање и они својим излагањем допринели још већем значају личности које су представљале српско новинарство, ови предлози одлука биће на дневном реду децембарске седнице градског парламента – истакла је Андреа Радуловић.

Она је навела да сви ови предлози одлука представљају непрестани рад Града Београда да се личности од значаја за нашу престоницу, али и целу Србију, сачувају од заборава. 

– Наш град је богат људима који су дали невероватан допринос развоју сваког сегмента друштва и трудићемо се и у будућности да их сачувамо и негујемо успомену на њих – закључила је Андреа Радуловић.