понедељак, 30. новембар 2020.

Весић: Реализујемо пројекте који су деценијама били „на чекању”

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да су планови детаљне регулације од велике важности за даљи развој града и као најважнији са данашње седнице окарактерисао план детаљне регулације простора на којем ће се налазити нова аутобуска станица на Новом Београду. 

Весић је подсетио да се нова аутобуска станица гради на основу јавно-приватног партнерства између Града Београда и БАС-а, компаније која је приватизована пре скоро 30 година. 

– Град обезбеђује инфраструктуру, која се тренутно ради на предметној локацији и коју може да види свако ко пролази преко Моста на Ади, новим булеваром који спаја Чукарицу са Тошиним бунаром. То је само један од пројеката који су на реализацију у Београду чекали 50 година, а које смо успели да покренемо. Још у марту 1971. године, Скупштина града је донела Одлуку о исељењу железничке станица из центра града. Већ тада су сви урбанистички планови предвиђали исељење железничке станице, а тако је и данас када се премешта аутобуска. Аутобуска станица која је коришћена деценијама, никада није добила ни употребну дозволу – рекао је Весић. 

Он је додао да је сличан пример и са обилазницом око Београда, која ће бити завршена до краја године.

– Обилазница је дуга 78 километара и рађена је 30 година. У последњих шест година, садашња градска власт уложила је око 60 одсто укупних средстава у изградњу обилазнице. То говори о томе колико се данас више ради и како се завршавају пројекти који су са правом покренути пре више деценија. Када је ширена пешачка зона у центру града, у јавности је била права хајка поводом те одлуке, а данас је вредност станова на Обилићевом и Топличином венцу највећа у Београду, већа него у Београду на води. Осамдесетих година је Кнез Михаилова претворена у пешачку зону и већ тада је планирано да Обилићев венац, Косанчићев венац и Топличин венац, као и Улице Вука Караџића и Ђуре Јакшића буду део пешачке зоне. Уследио је распад тадашње државе, није било новца за такве пројекте и све је одложено до данас, када обнављамо и завршавамо те планове – истакао је заменик градоначелника. 

Весић је рекао да је важан и план детаљне регулације на општини Чукарица којим ће бити регулисан статус зелене површине на којој је инвеститор желео да гради, на месту које су грађани користили као парк.

– То је сваки дан била тема у медијима. Организовао сам састанак са грађанима и инвеститором и показало се да су грађани у праву. Али, требало би истаћи да није актуелна градска власт продала то земљиште, већ, као и у случају парка у Улици Томаша Јежа, то су урадили наши претходници. Тада смо постигли договор са грађанима и инвеститором да се то земљиште претвори у парк. То је земљиште испред зграде и станари су били у праву. Пронашли смо инвеститору другу локацију и на тај начин заштитили парк – нагласио је Весић. 

Према његовим речима, до краја године ће урбанистичким плановима бити „покривено” око 70 одсто територије Београда. 

– Покривеност плановима омогућиће људима да легално и за мање времена добију грађевинску дозволу или неки други потребан документ. Захваљујући тренутном и прошлом сазиву градске скупштине, покривеност плановима је удвостручена, што је један од основних задатака Скупштине града. То је изузетно битно за правилан развој града – додао је Весић. 

Главни урбаниста Града Београда Марко Стојчић истакао је да се данас пред одборницима налазе седам планова детаљне регулације и седам одлука о израдама планова, с циљем да се цела територија града прекрије плановима детаљне регулације, што је предуслов за равномерни развој престонице. 

Он је такође споменуо и измену и допуну плана детаљне регулације комплекса аутобуске и железничке станице у Блоку 42 на Новом Београду, која је у фази реализације и чије ће измене дати коначан изглед будуће станице, једне од најсавременијих и најфункционалнијих на Балканском полуострву.  

– Такође, Предлог плана детаљне регулације дела блокова 18а и 69 на Новом Београду допринеће саобраћајном разрешењу те територије и омогућити нове инвестиције. Реч је о великој градској површини која није урбанизована, од моста Газела до Улице Јурија Гагарина – подсетио је Стојчић, споменувши и Предлог плана детаљне регулације за насеље Велико село, као и Предлог одлуке о изради плана детаљне регулације блока између Пожешке, Кијевске, Николаја Гогоља и Ваљевске улице у општини Чукарица. 

Стојчић је подсетио да ће новом одлуком та грађевинска површина после протеста грађана бити враћена у зелену површину.  

На данашњој седници одборници су у скраћеном поступку усвојили више решења о разрешењу и именовању в.д. директора у једном броју предузећа и установа чији је оснивач Град Београд, као и предлоге решења о разрешењу и именовању чланова управних и надзорних одбора у једном броју предузећа и установа чији је оснивач Град Београд. Такође су усвојени и предлози решења о разрешењу и именовању чланова школских одбора у једном броју основних школа на територији града Београда.

Одборници су претходно усвојили Извештај Административно-мандатне комисије са Предлогом одлуке о утврђивању престанка мандата три одборника Скупштине Града Београда и именовању нових.

Одборници су на данашњој седници, између осталог, усвојили планове детаљне регулације на општини Савски венац, Нови Београд, Звездари, као и измене, допуне и предлоге појединих планова.