понедељак, 30. новембар 2020.

Редукција полазака на основу снимања попуњености возила градског превоза

Снимање градских линија јавног превоза на територији града Београда организовано је 26. и 27. новембра на 15 локација у граду од 18 до 21 сат. Паралелно са снимањем на терену вршена је и анализа података попуњености возила од 23. до 27. новембра. Снимањем је обухваћено укупно 119 линија јавног градског превоза путника, саопштено је из Секретаријата за јавни превоз. 

Како се наводи, анализом снимљених података на градским линијама обухваћеним снимањем установљено је да од 18 до 18.30 часова проценат попуњености возила јавног градског превоза износи од 40 до 50 одсто, а након овог периода значајно опада. Од 18.30 до 20 сати, попуњеност возила на 74 линије не прелази 30 процената због чега ће од данас бити извршена редукција полазака на поменутим линијама од 18.30 до 20 часова. 

Редукција полазака на градским линијама након 20 сати већ је извршена од 24. новембра.

Од 23. до 27. новембра обављено је и снимање попуњености возила на свим приградским и локалним линијама (320 линија) од 19 сати до краја радног времена линија. Паралелно са снимањем на терену вршена је и анализа података попуњености возила помоћу уређаја за бројање путника. Анализом снимљених података установљено је да просечна попуњеност возила након 20 сати на 11 линија приградског и локалног превоза износи 20  процената због чега ће бити извршена редукција полазака на поменутим линијама од 1. децембра након 20 сати.

Услов за наведене редукције јесте да попуњеност возила не прелази 50 одсто званичног капацитета возила.

Од 17 до 18.30 часова на линијама јавног градског превоза путника и даље ће бити укључено додатних 236 возила продужењем рада возила која иначе обављају превоз само у вршном периоду, односно у преподневном и поподневном шпицу.

Током снимања попуњености возила на терену уочено је да се путници у потпуности придржавају мера обавезне употребе заштитних маски у возилима јавног превоза путника, саопштено је из Секретаријата за јавни превоз.